De asemenea, unii dintre turiştii români care aveau rezervate vacanţe în această perioadă în Turcia au renunţat la excursii imediat după atentatele de pe aeroportul Ataturk.
„La agenţia mea, până în acest moment au fost două telefoane care au anunţat că vor să se retragă. E evident că atentatele care au avut loc la Istanbul în ultimul timp, în ultimele luni, au afectat cererile pe Turcia. La Istanbul merg din ce în ce mai puţini şi evident că scăderile au fost şi pe destinaţiile principale de vară, respectiv Antalia şi Bodrum. Aceste destinaţii au scăzut probabil între 20 şi 25%”, a precizat președintele ANAT, Alin Burcea.
Cei care vor să meargă totuşi pe litoralul turcesc, au fost atraşi de preţurile mici.
„Reduceri chiar şi de 50%, acelaşi hotel, aceeaşi perioadă, faţă de anul trecut. Mai există unii clienţi care au anumite temeri, e normal, chiar turişti care 10 ani au mers în acelaşi loc şi au zis hai să mai încercăm şi altceva”, a adăugat directorul unei agenții de turism, Mircea Vladu.
Nu doar românii fug de Turcia. Rezervările din vestul Europei pentru sezonul estival au scăzut cu 40% potrivit TUI, cel mai mare tour-operator din lume. Sezonul pe litoralul turcesc a început încă din aprilie, dar in statiunea de lux Kuşadasî a bătut vântul în ultimele luni.
Anul trecut erau 590 de vase de croazieră și aproape un milion de turiști. Anul acesta, se estimează că numărul vizitatorilor va fi la mai puţin de jumătate.
„Pentru acest sezon, cine se așteaptă să câștige bani din turism...visează!”, a spus Hakan Bingöl, om de afaceri.
„Anul acesta va fi mai dificil comparativ cu anul trecut. Vom pierde niște oportunități de a face bani. Este evident”, a adăugat președintele Asociației Hotelierilor din Kusadasi, Tacettin Özden.
Anul trecut aproape 100.000 de români au fost în vacanţă în Turcia.
Citiți și: