Peisaje spectaculoase, biserici din lemn, oameni primitori şi aer curat: par ingredientele necesare pentru dezvoltarea unei zone turistice, însă, în realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Primările sunt sărace, nu au bani pentru infrastructură, nu se construiesc pensiuni, iar turiştii nu vin.
Şi nici nu au cum să vină turişti, pentru că majoritatea drumurilor din comuna Valea Chioarului sunt într-o stare jalnică. Iar la un buget anual de 500.000 de lei, o primărie nu îşi permite prea multe. Astfel că turismul „nu s-a dezvoltat din cauza infrastructurii, de care am fost deficitari de-a lungul anilor", spune Ioan Burdea, primarul comunei Valea Chioarului.
Nici statul nu s-a implicat în dezvoltarea zonei. Un exemplu este un drum a cărui refacere a început acum 18 ani. În 1996 pe primul kilometru sunt puse plăci de beton. După 4 ani mai este asfaltat un kilometru. După alţi câţiva ani mai sunt asfaltate câteva zeci de metri şi tot aşa până la sfârşitul lui 2013 când, în sfârşit, se termină de asfaltat cei 5 kilometri de drum. Însă lucrările nu sunt finalizate pentru că lipseşte covorul asfaltic, care costă un milion 200 de mii de lei, dublu faţă de bugetul primăriei pentru un an.
Drumuri proaste, turişti puţini, o singură pensiune
Iar problemele comunei nu se opresc aici: mai sunt gospodării care nu au apă curentă, iar de canalizare nu poate fi vorba.
„În momentul în care comunitatea nu are utilităţile este foarte greu de convins să vină cineva să viziteze zona pe care o ai", recunoaşte primarul din Valea Chioarului.
Maria Gheţe are 70 de ani şi singurii turişti pe care îi vede vin vara, cu corturile.
„- Au unde să se cazeze?
- Nu, nu. Cu corturile, nu au unde se caza sau dacă au o cunoştiinţă se duc la cineva ca oaspeţi."
„Ce vin motociclişti de prin Austria, vara, dar puţin timp", spune un localnic.
„Sunt drumurile rele. Ar trebui să fie o legătură cu Sălajul şi să fie o pensiune frumoasă că zona e foarte plăcută şi frumoasă."
O astfel de investiţie încearcă Viorel Ciucean. Fost baschetbalist, bărbatul de 51 de ani îşi cheltuie propriii bani ca să îşi amenajeze o pensiune.
Zona are multe de oferit: păduri spectaculoase, privelişti superbe şi biserici vechi din lemn.
De-a lungul anilor, tinerii au plecat, iar cei mai mulţi dintre localnici au peste 60 de ani. Cum statul nu oferă niciun ajutor, iar bani mai mulţi la bugetul local nu are de unde să adune, primarul a ales soluţia fondurilor europene. A depus trei proiecte pentru asfaltarea a trei drumuri și unul pentru construcţia unei pensiuni.