La câţiva paşi de Bucureşti, o livadă te trimite cu gândul la o unitate militară. Este străjuită de patru tunuri care au fost folosite în al doilea război mondial. Proprietarul le descrie: Sunt din fier, sunt tunuri de câmp şi tunuri anti tanc, deci pot fi folosite în ambele situaţii. Când sunt puse pe câmp, braţele astea le ajută să se poziţioneze, iar cele două table ajută la recul.
Tunurile au fost fabricate la Reşiţa şi au fost îmbunătăţite cu tehnologie rusească de luptă. Doar o parte dintre componente mai sunt acum în stare de funcţionare.
Cristian Popa, reporter Digi24 De pe internet poţi să cumperi absolut orice, inclusiv tunuri. Acestea sunt fabricate în 1940. Pentru pasionaţi este foarte important să ştie că nu le vor putea folosi niciodată. Au fost demilitarizate, adică toate elementele care culisează au fost sudate, inclusiv ţeava de tun.
Cosmin Bâzgă, proprietarul tunurilor spune: Am postat un anunţ cu privire la vânzare pentru că este destul de greu să le fac pe toate patru. Cu cineva am ajuns chiar la o negociere directă, a şi venit să le vadă şi a vrut să cumpere două.
Pentru un astfel de tun preţul este de 8.000 de lei. Iar internetul abundă în oferte de arme neletale. Polițiștii spun că oricât de ușor ar cumpăra un pistol sau o pușcă, posesorul unei astfel de arme letale riscă până la un an şi jumătate de închisoare dacă nu are şi documente care să-i dea dreptul să o deţină. Pentru armele neletale, pedeapsa este de şase luni de închisoare.
Dumitru Coarnă, preşedintele SNPPC (Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual) spune: putem discuta de o gamă largă de aprovizionare cu armament la limita legii sau de cele mai multe ori ilegal. Societatea evoluează și este clar că vom avea din ce în ce mai mulți posesori.
În România sunt înregistrați aproape 200.000 de posesori care dețin 220.000 de arme. Oficialii spun că 95% dintre ele sunt letale, adică arme de vânătoare sau de tir.