Dragoş Davitoriu, manager interimar Spitalul Universitar Bucureşti: „E mai bună (starea n.red) decât la venire. E în continuare într-o condiţie destul de gravă. S-au ameliorat şi parametrii biologici şi cei respiratori. A fost detubată. Va fi o evoluție îndelungată. Cred că va mai fi nevoie de măcar o ședință de dializă.”
Medicii de la spitalul Universitar unde pacienta a fost transferată vineri spun că femeia nu are deocamdată nevoie de încă o intervenţie chirugicală aşa cum s-au temut. Între timp, familia tinerei spune că îşi va căuta dreptatea în instanţă după procedura greşită făcută la Spitalul CF2.
Cătălin Manea, soţul femeii: „Vreau să se facă un pic de dreptate, deşi nu cred că există unitate de măsură pentru ce trăieşte soţia mea acum, pentru ceea ce trăieşte copilul meu acum. Şi pentru ceea ce se întâmplă.”
Femeia de 39 de ani a fost operată marţi de cancer de col uterin în faza incipientă. O procedură de rutină, spun doctorii. Pentru că în timpul intervenţiei a existat o sângerare obişnuită în astfel de cazuri, pacientei i s-a făcut o transfuzie. La o oră dupa intervenție, în secţia ATI femeia a suferit o hemoragie puternică, iar cadrele mediclae i-au administrat din nou sânge. La un moment dat, pacienta care era conştientă le-a atras atenţia medicilor că primeşte sânge dintr-o grupă greşită.
Starea femeii s-a degradat ulterior, iar familia îi acuză pe medici că au încercat să ascundă greşeala.
Catalin Manea, soţul femeii: „Ce e mai trist e că aceasta greșeală impardonabila a fost ascunsă tuturor mai bine de două zile. A fost la un pas de moarte.
Ce spune şefa secţiei ATI despre acuzaţiile familiei?
Reporter: Cand ați anunțat echipa operatorie că s-a greșit grupa?
Șefa secție ATI: Nu este treaba mea să vă răspund în acest moment la această întrebare!
Raportul Ministerului Sănătăţii confirmă spusele familiei. Pacienta a descoperit greşeala, şi nu medicii.
Georgica Valcoreanu, şefa secţiei ATI a SpitaluluI CF2: „Pot să vă spun doar ce am făcut noi, adică tot ce puteam să facem pentru pacientă, să se identice rapid, să se faca ceea ce trebuie să se facă pentru tratametul corect. S-a constat o eroare, pentru grupa 0 a primit AB. S-a întrerupt foarte rapid procedura, s-a întrerupt toată procedura.”
Cazul a declanşat un val de anchete la spitalul CF2.
Ancheta făcută de Ministerul Sănătăţii a arătat că asistenta care a făcut testul de sânge a etichetat greşit proba luată de la pacientă. În plus, Unitatea de transfuzii a Spitalului nu era acreditată. Până în acest moment însă reprezentanţii Ordinului Asistenţilor nu au formulat un punct de vedere. Colegiul medicilor din Bucureşti spune, însă, într-un comunicat că va urmări evoluția cazului și:
„În cazul în care vor apărea informaţii privind o posibilă eroare medicală, ne vom autosesiza și vom demara o investigaţie.”
În spitalul CF2 sunt încă în curs: ancheta internă şi controlul demarat de Ministerul Transporturilor, administratorul unităţii medicale.Şi parchetul de pe lângă judecătoria sectorului 1 a deschis o anchetă în acest caz.