Invitat la emisiunea „Imparțial”, parlamentarul european Traian Ungureanu a precizat că, în momentul de față, este mai important să se afle cine poartă răspunderea pentru faptul că această acțiune a justiției apare abia după 23 de ani de la Revoluție.
„Niciodată nu este prea târziu să faci dreptate, dacă vrei. Suntem la bilanțul trist, precar, derizoriu, 23 de ani de ezitări. Domnul Iliescu nu a avut vreme, în timp ce conversa cu președintele chinez pe românește, să se uite un pic pe dosarele astea. Atunci s-a pus baza situației ridicole în care ne aflăm astăzi. Discutăm despre dreptate după 23 de ani de somn și fraudă. Oamenii ăștia au fost feriți, ascunși, lăsați să trăiască în pace, în timp ce mormintele comune din închisorile pe care le-au condus dospeau sub pământ. Într-adevăr, e târziu, dar niciodată nu e prea târziu să faci dreptate, dacă mai ai cu cine. Mai degrabă, ar trebui să ne întrebăm cine poartă răspunderea pentru mascarada asta, din 1990, până în ziua de astăzi”, a spus Traian Ungureanu.
„Nu era nevoie de mai multe sesizări. Peste tot în lume, acolo unde crimele împotriva umanității și crimele de război au fost judecate, în cele din urmă, nu numai sesizările au pus justiția în mișcare. O țară în care instituțiile statului aflate într-un proces de revizuire istorică se puteau sesiza cu ușurință, nu avea nevoie de cozi de petiționari”, a încheiat parlamentarul european.
Alexandru Vişinescu este primul nume de posibil torţionar dezvăluit opiniei publice de Institutul pentru Investigarea Crimelor Publicităţii. Acesta are 88 de ani şi a condus penitenciarul de Râmnicu Sărat. Acolo unde, din cauza torturilor, a murit fondatorul Partidului Naţional Ţărănesc, Ion Mihalache şi a fost închis timp de opt ani un alt lider ţărănist, Corneliu Coposu.