„A fost un criminal ce nu-şi poate închipui nimeni”, spune fostul deținut politic Traian Neamțu.
„După părerea mea, ceea ce făceam eu era o necesitate. Trebuia să opresc dezmăţul ăsta”, a declarat însă Constantin Istrate pentru Digi24.
În 1957, medicul psihiatru Traian Neamţu devenea unul dintre cei 9.000 de deţinuţi politici fără vină şi fără viitor închişi la Gherla. Nici acum, după atâţia ani, nu are putere să povestească bătăile crunte pe care le primea. Dar nici nu poate să uite teroarea care-l însoţea pe Constantin Istrate, locţiitorul comandantului închisorii.
„Tremurau şi vibrau toţi când se anunţa: vine Istrate cu fraţii Şomlea la bătaie. Fiindcă veneau cu cravaşele şi le băteau de cizme şi atunci tremura celularul. Unde se opresc, unde se deschid uşile?”, își amintește Traian Neamţu.
„Avea o satisfacție deosebită să bată, să ne umilească. Cu ciocanul la tălpi, cu bâta, cu o potcoavă de cal. Îi sclipeau ochii cand ne bătea Constantin Istrate”, spune și Octavian Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţilor Politici.
„Dar nu cu ciocanul, că am folosit ciocanul, ci am folosit un levier...”, este replica lui Constantin Istrate.
La Gherla, Traian Neamţu a stat un an într-o celulă în care aerul intra doar când se deschidea uşa. Mai mult de o cană de apă pe zi nu a băut niciodată. Acum spune că închisoarea ar fi o pedeapsă mult prea uşoară pentru torţionarii perioadei comuniste.
„Puşcăria de azi este pensiune, e mai bine decât acasă, poate. (...) Dacă ar fi puşcăria pe care ne-au creat-o ei, atunci da”, spune fostul deținut politic.
Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a început urmărirea penală împotriva lui Constantin Istrate, fost locţiitor al comandantului de la Colonia de Muncă Oneşti şi fost locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla. Este al patrulea torţionar urmărit pentru crimele din lagărele de muncă şi închisorile regimului comunist.