Traian Băsescu: România, mai atractivă pentru spionaj dacă va beneficia de repoziţionarea forțelor NATO

Data publicării:
traian basescu presidency 9 sept-1

Traian Băsescu / Foto: presidency.ro

După şedinţa de bilanţ a SRI, preşedintele Băsescu a susţinut o declaraţie de presă alături de directorul Serviciului, George Maior, în care a vorbit şi despre priorităţile instituţiei pentru anul 2014.

„În mod categoric, ne trebuie adaptare cu privire la riscurile de intensificare a activităţilor de spionaj pe teritoriul României, urmare a evoluţiilor din regiune”, a spus şeful statului, potrivit Mediafax

El a adăugat că „este posibil ca România să fie unul dintre beneficiarii repoziţionării forţelor NATO, ceea ce o va face mult mai atractivă pentru spionaj”.

„De aceea, componenta de contraspionaj trebuie consolidată, ca o adaptare la realitatea de astăzi”, a continuat preşedintele.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a declarat, marţi, că în România, Polonia şi celelalte state care au graniţă cu Ucraina trebuie să existe capabilităţi NATO, în contextul evenimentelor din Ucraina.

„Va trebui ca în perspectiva summit-ului de la Londra (din septembrie -n.r.), dar şi măsurilor care se iau la Consiliul Nord-Atlantic, în urma analizelor care se fac săptămânal, să existe capabilităţi militare pe această zonă, Polonia, România, celelalte state care au graniţă cu Ucraina, capabilităţi care să permită o situaţie operativă a forţelor NATO în această zonă”, a precizat ministrul Apărării, Mircea Duşa, în cadrul unor declaraţii de presă la conferinţa „AFCEA Europe TechNet International and the NATO C4ISR Industry Conference 2014”, organizată la Bucureşti de NATO Communications and Information Agency.

Ministrul Apărării a declarat că, în urma apariţiei crizei din Ucraina, „pe manualul NATO şi a felului în care se acţionează la combaterea crizelor s-au luat măsuri suplimentare de supraveghere aeriană, de schimb de informaţii cu conducerea NATO şi cu statele din NATO pe analiza situaţiei din Ucraina şi a situaţiei din această zonă”.

„Deja un avion al NATO face supraveghere aeriană, un avion AWACS, care împreună cu centrele de comandă de control şi de supraveghere aeriană din România (...) împreună cu avioanele româneşti care asigură poliţia aeriană, începând de la momentul declanşării crizei, operează în spaţiul aerian al României, asigurând coordonarea supravegherii aeriene şi a misiunilor de poliţie aeriană”, a mai spus Mircea Duşa.

Preşedintele Traian Băsescu declarase, luni, înainte de plecarea la Haga, la Summit-ul Securităţii Nucleare, că va profita de prezenţa mai multor şefi de stat pentru a informa cu privire la necesitatea repoziţionării resurselor militare ale NATO.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri