„Cel mai important mesaj este că trebuie consolidată uniunea economică și monetară, liderii uniuni au stabilit că mergem înainte cu procesul de integrare al uniunii.
Politicile economice trebuie să fie orientate către creștere economică. Trebuie realizat un echilibru între cheltuielile care reprezintă consum și cele pentru investiții, altfel nu vom putea asigura creșterea economică.
Disciplina bugetară se referă la faptul că numai politici bugetare solide sunt favorabile creșterii economice. Bugete în care cheltuielile să fie orientate către investiții.
S-a revenit asupra unui mesaj important, care este legat de faptul că sunt state precum România care au aplicat politici extreme de reforme în perioada 2010-2012 pentru restabilirea echilibrelor macro-economice. Aceste state pot fi în situația în care, deși se încadreaza în parametrii pactului de stabilitate și creștere nu au investiții să-și generaze o investiție mai accentuată.
România va avea un deficit de sub 3%. Atunci când ai acest deficit, intervine Uniunea Europeană, dar numai dacă țara se află în acești parametri.
Este un element de natură să ajute statele care au făcut eforturi de ajustare, să-și genereze creștere prin resursă financiară de la UE. Este un lucru extrem de important, mai ales pentru țări ca România
Unul din obiectivele majore pe care le are CE este ruperea cercului vicios dintre bănci și state. Se încearcă o detașare a celor două entități, în ultimii ani au fost costuri extraordinare pentru bugete.
Urgenţa majoră este finalizarea pactului pentru o puternică guvernanţă economică: aici ştiţi că avem six pack-ul şi trebuie pus în aplicare two-pack-ul, care vizează normele necesare sistemului bancar.
BCE-ul va supraveghea direct marile bănci, băncile care pot duce la prăbuşirea sistemului bancar.Băncile mai mici vor fi supravegheate în România de către BNR.
Colegiuitorii trebuie să realizeze rapid directiva cu privire la modul de redresare a băncilor. Sistemul are nevoie de legislaţie proprie, până în iunie 2013 Parlamentul Uniunii trebuie să asigure această legislaţie.
Pentru anul 2013, sunt următoarele priorităţi care devin şi priorităţi naţionale: consolidarea bugetară, reluarea creditării normale a economiei, creşterea competivităţii - este un element fundamental, în interiorul Uniunii avem discrepanţe uriaşe de competivitate: între Germania şi România, între România şi Grecia”, a spus Traian Băsescu.