Șeful statului participă, alături de soția sa, la slujba religioasă prilejuită de Hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, la Izvorul Mureșului.
Ulterior, după ora 13.00, președintele va merge la Oarba de Mureș, în judeţul Mureș, unde va lua parte la cea de-a III-a ediție a Festivalului Cântecului Popular Patriotic „La Oarba şi la Iernut”.
Traian Băsescu a ajuns la mănăstirea din Izvoru Mureşului în jurul orei 10.45, când întâmpinat la poarta mănăstirii de către maica stareţă, Miriam.
Şeful statului a mers prin mulţime până în mănăstire, și a asistat apoi la Sfânta Lirurghie, care este oficiată de către Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejean.
La ceremonia religioasă sunt prezenţi aproape o mie de persoane.
La slujba de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureşului participă şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, senatorul PSD Ecaterina Andronescu şi judecătorul de la Curtea Constituţională Valer Dorneanu.
Preşedintele a mai fost la Izvoru Mureşului şi luni, când a participat la cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară. Şeful statului a mai fost şi la mănăstirea din localitate, ultima dată luni, când a cerut roşii din seră, precum şi trei trandafiri.
La Izvoru Mureşului se desfăşoară şi cea de-a XI-a ediţie a Universităţii de Vară, în organizarea Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni, alături de Centrul Cultural Topliţa, Centrul European de Studii Covasna - Harghita din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) şi al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La manifestare, care se va încheia vineri, se află lideri ai organizaţiilor româneşti din jurul frontierelor ţării şi din Balcani (Bulgaria, Serbia, Ungaria, Ucraina, Albania), dar şi din Diaspora românească (Italia şi Franţa), precum şi o delegaţie din Republica Moldova.
În jurul orei 13.00, preşedintele Traian Băsescu a ajuns la Oarba de Mureş, judeţul Mureş, unde are loc cea de-a treia ediţie a Festivalului Cântecului Popular Patriotic „La Oarba şi la Iernut”.
La evenimentul de la Oarba de Mureş sunt aşteptaţi peste 10.000 de participanţi. Aici sunt programate demonstraţii ale unor structuri din sistemului naţional de apărare, scurte scenete de război, dar şi spectacole de muzică populară patriotică, prin care se doreşte aducerea unui omagiu eroilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Festivalul, care a debutat joi, cu o ceremonie religioasă la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, este organizat de Asociaţia Intercomunitară „Iernuţeana”, Asociaţia Culturală „Pe Mureş şi pe Târnavă”, Consiliul Judeţean Mureş, Prefectură şi Primăria Iernut.