Președintele Traian Băsescu a precizat că subiectul bugetului insuficient alocat Apărării a fost ridicat de Anders Fogh Rasmussen.
La rândul său, secretarul general al NATO a salutat acest anunț al măririi pe viitor al bugetului apărării, dar a subliniat că este important nu atât să creștem cheltuielile militare, cât să le folosim eficient.
Pe de altă parte, a spus Traian Băsescu, în cursul discuțiilor cu Anders Fogh Rasmussen „am dezavuat unele declarații belicoase care amplifică riscurile pentru România” în ceea ce privește scutul de la Deveselu. „Sistemul este defensiv”, a insistat președintele Băsescu, calificând afirmațiile - făcute în special la posturi de televiziune din străinătate, pe care nu le-a nominalizat - drept „doar o propagandă pe care nu o vom accepta”. În acest context, președintele a dezavuat și afirmațiile făcute recent la București de președintele Stratfor, George Friedman, care a spus că nu vede eficiența scutului antirachetă în România.
Citiți și:
Secretarul general al NATO se află în România. A. Rasmussen discută cu preşedintele Băsescu şi cu premierul Ponta
Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a făcut jogging în Parcul Carol
T. Băsescu: România nu a declașat nicio procedură legată de preluarea funcției de secretar general al NATO
Ce probleme pune în discuție România în cadrul NATO
În convorbirile cu șeful NATO, președintele a detaliat câteva probleme „pe care România le ridică în interiorul NATO”, reliefând oportunitatea organizării unui summit în 2014 consacrat transformărilor pe care le va suferi alianța - cum poate fi privită Alianța după 2014, când va exista o evidentă reducere a activității sale operaționale?
Retragerea din Afganistan și tranziția care va începe după 2014 este o altă problemă discutată de Traian Băsescu și Anders Fogh Rasmussen. Șeful statului a reiterat că România va rămâne și după 2014 în Afganistan, implicându-se în procesul de instruire a forțelor armate de acolo.
România nu a ratat nici acest prilej pentru a reitera că susține conceptul de „uși deschise” ale Alianței, apreciind că trebuie menținut și trebuie consolidat continuu. „Pentru noi obiectivul major este avansul statelor din Balcanii de Vest către integrarea în NATO când îndeplinesc condițiile”, a spus președintele Traian Băsescu. România a susținut și la summitul găzduit în 2008 aderarea la NATO a unor țări precum Georgia și Ucraina, dar cele două state au fost lăsate să mai aștepte la ușa NATO, pentru că unii lideri din alianță le-au considerat nepregătite. La câteva luni după aceea, Georgia și Rusia intrau într-un conflict militar.
Smart defense, o soluție economică
Nu în ultimul rând, printre subiectele ridicate vineri de cei doi interlocutori de la Cotroceni s-a numărat conceptul de „smart defense”, președintele Băsescu subliniind că acesta permite „economii uriașe de resurse”.
România încearcă de câțiva ani să-și înnoiască flota de avioane militare de luptă, procedură amânată din cauza crizei economice. În principiu, CSAT a decis achiziționarea de avioane multirol F-16, însă presa a vorbit la un moment dat și despre ipoteza achiziționării în comun cu alte țări de avioane militare.
La summitul NATO de anul trecut, de la Chicago, România s-a angajat că va participa, alături de alte țări, la achiziționarea unor avioane de tip dronă.