Traian Băsescu, după ședința CSAT: Nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine la public sau la politicieni

Data publicării:
basescu cotroceni tribuna presidency-3.ro

Principalele declarații ale președintelui:

N-aş fi dorit să vorbesc la stadiul acesta despre accidentul de aviaţie din Apuseni. Dar solicitarea premierului de a organiza un CSAT m-a obligat legal să-l organizez.

După accidentul din 20 ianuarie s-a creat în mod nedrept impresia că statul nu e capabil să acționeze în situații de urgență.

Când atribuțiunile au reclamat, am coordonat acțiunile statului român, inclusiv acțiuni de salvare în cazul unor accidente.

Au fost operațiuni care au vizat siguranța națională și care s-au finalizat, fără excepție, cu atingerea obiectivelor.

Sunt cele arhicunoscute. Recuperarea ziariştilor din Irak şi aducerea în ţară a lui Omar Hayssam. S-au făcut în coordonarea şefului CSAT cu atribuţiile fiecărei instituţii. Deci statul român are capacitatea să intrevină în situaţii extrem de dificile.

Ce a deosebit acţiunea de securitate naţională de acţiunea de salvare din Apuseni a fost coordonare şi necoordonare. Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit prim-ministrul.

În aceste zile s-a instalat public ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Minciună. STS nu are nici echipament pentru aşa ceva, nici dreptul legal să facă mai mult decât a făcut.

STS preia pe linia de urgenţă informaţii de la operatorii telefonici. STS are capacitatea de a indica exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic care se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul la 112 se face de pe mobil, STS primeşte indicativul celulei sau al operatorului Orange, Vodafone etc. STS primeşte şi transmite imediat către structura care conform procedurii trebuie informată. STS a indicat o arie de 200 de kilometri pătrați.

STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună.

În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni care e de natură să discrediteze o instituţie a statului care pur și simplu şi-a făcut datoria.

Eu nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine la public sau la politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informația cu privire la sectorul în care s-a prăbușit avionul.

Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au promovat minciuna, oameni politici și oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluție radicală, nu pot să fiu necinstit. Acest lucru este rezervat celor care mint că STS, pe telefonia mobilă, putea să dea mai multe amănunte.

Atunci când se face o coordonare interinstituțională, instituțiile statului român sunt capabile să facă față oricărui tip de acțiune de salvare.

Dacă s-ar fi lucrat instituțional și la ministeul de Interne s-ar fi constituit comandamentul din care fac parte un număr mare de instituții ale statului, când pui la un loc informații de la STS, SRI, un alt operator decât cel de la care s-a făcut primul apel, de la aviația militară și de la ROMATSA, localizarea s-ar fi putut restrânge la un perimetru foarte mic.

Comandamentele cerute de lege nu s-au constituit nici la Ministerul Transporturilor, nici la ministerul de Interne.

Dacă în birou la mine pun la un loc informațiile care s-au dat în primele 30-35 de minute, se poate restrânge localizarea.

Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, hotărârilor de guvern și legilor, pentru că, dacă de dragul de a arăta populației că facem ceva, deteriorăm un sistem care ar fi funcționat dacă se respecta legea, nu vom avea decât rezultate negative.

Trebuie să respectăm legislația pe care o avem.

SRI a confirmat că STS nu are capabilități mai mari decât să arate perimetrul în care s-ar putea afla o aeronavă, dacă se face localizarea pe baza telefoanelor mobile.

Primul ministru a solicitat trecerea STS la MAI și destituirea șefului STS. Cred că niciuna dintre variante nu e valabilă.

Deszăpezirea s-a făcut de către oamenii aceştia prin lungi comandamente la televizor, penibile de multe ori, care nu aveau decât scopul să ascundă că nu au utilaje.

Mai mult, să dai afară prefecţii când contractele de deszăpezire le fac preşedinţii de Consilii Judeţene cărora nu le poţi spune o vorbă. Iarăşi, CNADNR-ul este cel care închiriază utilaje.

Este dezonorant acest mod de a lucra. Când ei ştiu că contractele sunt la preşedinţii de Consilii Judeţene care au făcut achiziţiile publice legal sau ilegal, e o dezbatere în presă. Structurile de securitate naţională nu pot intra în această morişcă. Nu aş avea niciun fel de menajamente în faţa unui şef de serviciu care ar greşi. Dar aici suntem în faţa unei mari minciuni publice.

Atribuţiile STS-ului sunt legate de determinarea celulei de perimetru în care se află telefonul mobil, nu a punctului fix. Există alte instituţii care puteau determina.

Dacă există cineva care dovedeşte ca STS-ul avea atribuţii mai mari în acest caz, vă asigur că nu voi sta nicio clipă pe gânduri în ceea ce priveşte demiterea directorului Opriş.

Alte instituţii au capabilităţi şi vă asigur că dacă ar fi stat la o masă ar fi putut determina locul accidentului. A fost o hărmălaie, din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutaţi. Responsabilitatea MAI, a Ministerului Transporturilor, nu poate fi dată la o parte.

Am coordonat structuri multi-instituționale pentru obiective mult mai grele și niciodată nu a existat un rateu. Dar trebuie coordonate. Trebuie să știi ce ceri și ce accepți de la fiecare structură. Instituțiile statului trebuie cunoscute.

Apropo cu prefecții, mai fac o singură observație: Mascarada televizată a comandamentelor nu face decât să fie o acoperire pentru banii nemeritați și nemunciți care se vor da firmelor clientelare care au contracte de deszăpezire, iar în locul lor a fost adusă amata și jandarmeria.

Aș propune Guvernului să constate neîndeplinirea contractelor și să dea banii de deszăpezire armatei și jandarmeriei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...