Chiar şi aşa, în 2012, peste șapte milioane şi jumătate de pachete de țigarete contrafăcute au fost confiscate. Numai că nimeni nu poate spune cifra reală a traficului transfrontalier.
Contrabanda cu ţigarete pare venită din Evul Mediu, într-o țară care se laudă cu tehnologie de supraveghere a frontierelor de ultimă generaţie. Metodele rudimentare sunt aşii pe care mizează contrabandiştii în lungul drum al ţigaretelor contrafăcute peste frontiere.
Contrabandiştii au învăţat că pot trece marfa peste graniţa fără să-și asume multe riscuri. Pe Tisa, de exemplu, poliţiştii de frontieră găsesc zilnc bărci din PET-uri încărcate cu ţigarete. Trimise din Ucraina, ele plutesc în derivă, până când cineva vine să le pescuiască. În cealaltă parte a ţării, pe Prut, bărci încarcate ochi plutesc și ele fără cârmaci. O metodă care îi ferește pe traficanți de dosare penale.
Marfa este trimisă de obicei noaptea, aşa că poliţiştii trebuie să dispună de tehnologie de ultimă generaţie pentru a da de urma traficanţilor. Camerele de supraveghere nocturnă sunt singura armă de identificare a celor certaţi cu legea.
În Satu Mare şi Maramureş, apa nu mai este un atu al contrabandiştilor. Traficanții s-au adaptat la relief.
Caii de anduranţă sunt principalul mijloc de transport al baxurilor, numai că şi aici ei sunt singurii prinşi. Animalele sunt cumpărate din Ucraina, antrenate, și trimise singure la graniţa cu România cu o singură lovitură de bici. Aici, pândesc ochii vigilenţi ai celor ce trebuie să primească marfa. Opresc caii din goana lor, iar marfa este transferată către comercianţi. Dacă apar ofiţerii, atunci caii sunt lăsaţi până sunt opriţi de poliţişti, iar în cele din urmă baxurile sunt confiscate, la fel şi caii, dar, din nou, nimeni nu poate fi acuzat de contrabandă.
Metode surprinzătoare
Și în vămi controalele poliţiştilor scot la iveală metode din cele mai neaşteptate pentru a trece ţigaretele în România. Un bărbat şi-a făcut o adevărată armură, formată din zeci de cartoane cu ţigări lipite de corp sub îmbrăcăminte. Pentru alţii, peturile de suc sau de alune sunt altă variantă prin care încearcă să-i păcălească pe poliţişti. Şi maşinile sunt adevărate depozite de transport al ţigaretelor de contrabandă ascunse în zona motorului, sub căptuşeală sau în banchete.
În noiembrie, Serviciul Vamal din Ungaria şi cel din România au descins la o fabrică clandestină din localitatea Szolnok - Ungaria, aflată la 150 km de graniţa cu România. Aici poliţiştii au găsit două linii de producţie de ţigări, aproape 450.000 de pachete, dar şi peste 31 tone de tutun. Patronul era un român stabilit în Bihor, care descoperise potenţialul afacerii peste graniţele ţării şi le arăta ungurilor cum banii pot fi câştigaţi cu uşurinţă.
În 2012 au fost confiscate peste șapte milioane şi jumătate de pachete de ţigări de contrabandă pe tot parcursul graniţelor cu România, o cifră comparabilă cu cea a anului 2011. Poliţiştii au estimat o valoare de aproximativ 50 de milioane de lei pagubă adusă contrabandiştilor, însă nimeni nu poate estima care sunt adevăratele cifrele reale ale traficului clandestin de ţIgarete. Cel mai important efect al perfecționării contrabandiștilor rămâne creșterea prețului la țigarete.
Adrian Baciu, expert în probleme de securitate, a comentat la Digi24 fenomenul traficului de țigări și metodele de combatere. El a estimat că totalul țigărilor traficate pe piața neagră din România se apropie de 20 de milioane. Urmăriți opiniile expertului în materialul videro alăturat.