ACTUALIZARE 18.10.
Patru falsificatori au până acum dosare penale, la fel şi şoferii care le erau clienţi.
Poliţiştii au găsit în locuinţele suspecţilor sute de avize medicale falsificate şi mai multe ştampile cu numele unor medici care nu există. Anchetatorii spun că membrii acestei grupări vindeau certificate medicale care confirmau că şoferi profesionişti sunt apţi să conducă. De fapt, hârtiile nu aveau nicio valoare şi nu garantau că cei de la volan nu sunt un pericol public.
Înşelătoria a fost descoperită de o clinică din Bucureşti, în momentul în care mai mulţi şoferi care cumpăraseră avizele medicale false s-au dus acolo să le vizeze.
Aproape 300 de șoferi profesioniști, printre care și șoferi de autocar, circulă cu avize medicale false. Este concluzia unei anchete a polițiștilor care au identificat o rețea care se ocupa cu falsificarea acestor avize.
Polițiștii spun că există situații în care nici măcar șoferii nu știu că acele avize pe care le au sunt false.
„Din câte știm, aceste persoane pretindeau, în funcție de fișe, pentru că vorbim aici de fișe în regim taxi, transport persoane și transport marfă, între 70 de lei și 200 de lei. Vor fi controlate toate firmele de transport marfă și călători, iar șoferii vor răspunde penal, adică cei ce vor fi găsiți că au beneficiat și că au fost conștienți. Avem cazuri în care persoanele nu au posedat niciodată permis de conducere, dar au fost avizate pentru a efectua activități de transport în regim taxi”, a precizat Sorin Marinescu, inspector principal în cadrul Biroului de Investigații Criminale.
„Probleme apar în momentul în care șoferii inconștienți merg să își obțină aceste hârtii, fără să își facă analizele ca la carte. Problema e generalizată la nivel național. Controlul care se va face la firmele de transport cred că nu rezolvă problema. Întotdeauna, pe managementul riscului, aceste verificări trebuie făcute exact la cei care eliberează documentele, respectiv la medici”, a precizat, la Digi24, Augustin Hagiu, consultant în transporturi.