„Nu aș spune că există subiecte tabu, ci există unele subiecte mai complicate, mai delicate. Pe acelea care au anumită simbolistică vă asigur că deja le-am evocat, inclusiv cu Patrușev. Important e ca acest tip de subiecte mai dificil de discutat să le putem discuta într-adevăr. În ultimii ani a fost greu, pentru că nu a existat un dialog politic funcțional, ne interesează dezvoltarea unei atmosfere corecte, de deschidere. Nu renunțăm la aceste subiecte mai complicate, mai delicate”, a asigurat ministrul.
„S-au discutat (n.red - în întâlnirea cu Nikolai Patrușev) teme ce țin de relațiile româno-ruse în plan politic, interesul pentru dezvoltarea unor proiecte economice și într-o manieră mai echilibrată, interesul companiilor române de a fi prezente în Rusia e unul concret. S-au discutat și teme fierbinți, inclusiv O. Mijlociu. Am discutat despre economie, astfel de teme fac parte dintr-o arie mai largă de interes, putând fi încadrate și în zona de securitate în sens mai larg. De exemplu, eliminarea intermediarilor, care să permită scăderea prețului la gaze. Am menționat acest lucru”, a explicat ministrul.
„Cu privire la scut, am prezentatargumentele părții române, nu am avut reacții care să sugereze o atitudine deranjată, argumentele au fost expuse clar, rațional, important e că începem să discutăm direct la nivelul unor responsabili importanți și vom continua dialogul în cadrul vizitei mele la Moscova. Atmosfera de ansamblu a fost constructivă, cu momente de deschidere, pentru că din punctul de vedere al dialogului politic relația a suferit în anii anteriori și suntem interesați de un dialog politic funcțional”, a subliniat Corlățean. În plus, „România e membră UE și există negocieri pentru un parteneriat aprofundat UE-Rusia cu diverse componente, iar vocea României e una importantă în cadrul UE”, a adăugat el.
În legătură cu vizita pe care ministrul o va face în iulie la Moscova, el a precizat că „discuțiile despre o astfel de întâlnire sunt mai vechi, s-a lucrat mai bine, mai prost, cert e că s-a lucrat inclusiv pe perioada mandatului meu, a existat interesul și se concretizează”.
Titus Corlățean a mai spus că pe agendă figurează și semnarea acordului pentru înființarea ICR la Moscova și a centrului cultural rus la București.
Cu privire la gaze, ministrul a declarat: „Nu e rolul ministrului de externe să se substituie ministrului economiei sau al energiei. Ceea ce avem noi de făcut e să promovăm un anumit interes în contactele diplomatice, să facem să se înțeleagă anumite chestiuni. Important e să obținem deschiderea pentru o discuție pe fond, e în interesul ambelor părți să existe o cooperare corectă. România a plătit până acum puțini ani cel mai ridicat preț la gazul rus importat în Europa, a mai scăzut prețul, dar rămâne prea ridicat”, a explicat Titus Corlățean.