„Este nevoie, poate cu titlu de excepţie, pentru MAE, în această situaţie să putem găsi soluţii să putem consolida rapid reprezentarea noastră în străinătate pentru că, Doamne fereşte, dacă mai apar situaţii de criză pe care nu le dorim, să fim echipaţi cu resursele necesare pentru a putea face faţă integral”, a declarat Titus Corlăţean, după şedinţa comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Ministrul a făcut o informare privind derularea atentatului terorist din Algeria şi reacţia instituţională a MAE.
Titus Corlăţean a subliniat că riscurile de securitate trebuie tratate serios, dincolo de necesitatea austerităţii bugetare.
Citiți șiDOSAR PENAL. DIICOT a deschis o anchetă privind moartea celor doi români în Algeria
„Cu siguranţă este nevoie de o consolidare a reprezentării ambasadelor României în străinătate, în zonele de risc. Dincolo de ceea ce înseamnă această perioadă de austeritate care durează de un număr de ani, dincolo de ceea ce înseamnă negocierile fireşti cu FMI şi necesitatea de a respecta tot felul de anvelope salariale, bugetare şi organigrame, atunci când vorbim de riscuri de securitate naţională, trebuie să tratăm aceste lucruri foarte, foarte serios”, a afirmat Titus Corlăţean.
El a amintit că în cazul atentatului de la In Amenas MAE a dispus detaşarea de urgenţă la Ambasada de la Alger a doi consuli pentru a putea acorda asistenţă necesară românilor luaţi ostatici.
MAE a desfiinţat în 2010, în contextul implementării măsurilor de austeritate bugetară, aproximativ 400 de posturi din misiunile diplomatice şi consulare. În prezent, MAE are în organigramă 2.218 posturi, dintre care 886 în Centrală şi 1.332 în serviciul exterior, potrivit MEDIAFAX.
Ministerul de Externe are alocate, pentru 2013, 636.474.000 de lei, suma fiind aproximativ egală cu cea folosită de instituţie în 2012, conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor.
MAE a avut în 2012 alocări de 670.931.000 de lei, folosind efectiv 634.167.000 de lei.