Medicul Andreea Dragomirescu a alcătuit un Top 5 al celor mai importante condimente, care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie.
LOCUL 5
„Eu am pus pe locul 5 busuiocul. Poate la noi e mai puţin folosit ca şi condiemnt, dar prin alte ţări se foloseşte foarte mult. Busuiocul stimulează digestia și apetitul, este un foarte bun antiseptic digestiv şi respirator şi e foarte utilizat în gripe, răceli, şi scăderea imunităţii”, a explicat Andreea Dragomirescu, apifitoterapeut.
De asemenea, consumul în mod regulat de busuioc previne durerile de cap.
LOCUL 4
„Pe locul 4 am pus scorţişoara, care este un foarte bun antibiotic şi stimulent digestiv, şi, de asemenea, un foarte bun antioxidant. Există o aşa zisă scară a substanţelor cu efect antioxidant”, a mai spus medicul.
Pe lângă efectul antioxidant, scorţisoara, consumată în cantități de până la șase grame pe zi, scade nivelul colesterolului rău şi reglează cantitatea de zahăr din sânge.
LOCUL 3
„Cuişoarele, care au un efect antioxidant şi mai puternic, sunt foarte utile în toate tipurile de afecţiuni degenerative, cum ar fi reumatismul articular acut, artrozele şi chiar şi cancerul, într-o anumită măsură. Cuişoarele mai conţin şi acea substanţă care e anestezică pentru dinţi. Din cuişoare se extrage eugenolul care era folosit în stomatologie şi au un ulei volatil care e un foarte puternic antiseptic general”, a afirmat Dragomirescu.
Cuişoarele sunt recomandate şi pentru a trata răcelile şi afecţiunile respiratorii, dar şi în cazul balonărilor şi al durerilor de cap.
LOCUL 2
„Pe locul 2 aş pune ghimbirul, care e un excelent stimulent al circulaţiei sangvine, foarte bun stimulent al digestiei, foarte bun aperitiv, foarte bun antibiotic şi în acelaşi timp e un foarte bun antiinflamator”, a mărturisit apifitoterapeutul.
Ghimbirul ajută în cazul durerilor de cap și previne stările de greaţă.
LOCUL 1
„Pe locul 1 aş zice că e turmericul care e folosit foarte mult în bucătăria orientală, în ţările tropicale, unde riscul de infecţii sau infestări parazitale este mult mai mare decât la noi. Turmeticul este aproape nelipsit din orice fel de aliment pentru că este un foarte puternic antibiotic, antiviral, antifungic, antiparazitar, antitumoral, depurativ, stimulent al funcţiilor ficatului şi al sistemului imunitar”, a mai spus medicul Andreea Dragomirescu.
Turmericul este cunoscut de peste 2.000 de ani, fiind printre cele mai vechi condimente. Se poate folosi în orice fel de mâncare, mai puţin cele dulci, pentru că are un gust uşor picant şi uşor amărui. Indienii îl folosesc în aproape toate preparatele, dar este cunoscut în special pentru că dă culoarea galbenă a orezului.