Ţigările ascunse în borcanul cu gogonele sau în căruţa plină cu nisip reprezenintă ultima captură a poliţiştilor de frontieră. Şi nu e zi în care ofiţerii să nu aibă treabă. Chiar şi ei sunt impresionaţi de ingeniozitatea şi inventivitatea contrabandiştilor.
„Am avut capturi cu ţigări ascunse în borcane cu murături, caserole cu colivă. Ultimul caz, în decembrie, un tânăr care ascunsese ţigări în laptopul personal. Ultima metodă descoperită la frontiera de nord - contrabandiştii foloseau o dronă. Făceau pachete mici şi le transportau peste graniţă în timpul nopţii”, spune Fabian Bădilă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră.
Ţigări s-au găsit şi în pâine, borcane cu bulion, cartoane cu ouă sau în scutece pentru copii. contrabandiştii au încercat în acest fel să scape de câinii poliţiei de frontieră antrenaţi ca să găsească tutun.
Metoda de a ascunde ţigările în alimente nu e nouă. În general, ţigaretele de contrabandă sunt aduse în ţară în căruţe care transportă nisip sau înghesuite în maşini. Infractorii pun pachetele în locuri speciale sub caroserie, în cauciucuri, în rezervor şi în habitaclu. Pentru că aceleaşi autoturisme trec frontiera de mai multe ori, oamenii legii îi prind uşor pe vinovaţi şi le găsesc şi depozitele în care ascund marfa. În 2015 au fost capturate peste zece milioane de ţigarete, cu 25 la sută mai mult faţă de anul precedent.
Ţigările de contrabandă se aduc din ţările care nu sunt în Uniunea Europeană. Răufăcătorii le cumpără din Serbia, Ucraina şi Moldova şi încearcă să le vândă pe piaţa neagră din România.
Potrivit unor estimări, din această afacere ilegală se câştigă anual aproximativ jumătate de miliard de euro. Asta înseamnă că din zece pachete vândute, două sunt de contrabandă. Cea mai mare pierdere este a statului român. Dintr-un pachet vândut legal, banii pentru 18 ţigări reprezintă impozite şi accize. Suma plătită pentru celelalte două ţigări este împărţită egal între comerciant şi producător.