Românii care vor să-şi vândă terenurile agricole trebuie să anunţe întâi primăria de care aparţin. Instituţia va trimite apoi înştiinţări celor care au primul drept de cumpărare a terenului. Este vorba despre arendaş, vecinul terenului şi statul român. Dacă niciunul dintre aceştia nu vrea să cumpere terenul în 30 de zile, atunci el poate fi vândut către un investitor străin. Atenţie însă, preţul terenului nu trebuie să fie mai mic decât cel stabilit iniţial de proprietar şi trecut în cererea depusă la Primărie.
Pentru că avem pământ roditor şi ieftin, terenurile româneşti au atras numeroase investiţii străine. Preţul unui hectar este şi de 13 ori mai mic faţă de cel din alte state europene. În România, un hectar de teren pe care poate fi făcută agricultură performantă costă 3.700 de euro, în timp ce în Marea Britanie un hectar costă 23.000 de euro.
Aşa am ajuns ca cetăţenii străini să lucreze peste 8% din terenul agricol al ţării. Cei mai mari investitori sunt italienii. Ei deţin 24% din suprafaţă. Urmează germanii, cu 15%. Cele mai multe terenuri deţinute de investitorii străini se află în vestul şi sudul ţării.