Târguri istorice de Crăciun

Data publicării:
targuri
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Încă de la mijlocul lunii noiembrie, cele mai frumoase piețe din Viena se transformă în locuri magice. Sunt peste 20 de târguri de Crăciun în toată capitala Austriei şi fiecare dintre ele are ceva specific. Rathausplatz, adică zona din fața primăriei orașului, se transformă în perioada sărbătorilor într-un furnicar vesel.

Balazs Barabas a discutat cu Iohanna Scholz, consultant pentru târgul de Crăciun din Viena, unul dintre cele mai mari din Europa.

Balazs Barabas: Când încep pregătirile pentru acest târg?

Johanna Scholz, reprezentantul Primăriei din Viena: Ştiţi cum se spune, înainte de târg este imediat alt târg. Şi tot aşa. Bineînţeles că este o perioadă aglomerată în zilele de dinaintea Crăciunului, dar pregătirile pentru anul viitor încep aproximativ după încheierea cu succes al anului în curs.

Balazs Barabas: Cine sunt cei care vin aici cu produse? Cine poate să vină să îşi vândă marfa?

Johanna Scholz: Avem 150 de chioşcuri aici la târgul de Crăciun de la Viena şi dacă vrei să iei parte la târg, depui o cerere la primărie. Apoi depinde de amestecul dintre magazine, pentru că în mod evident vrei să ai locuri diverse, cu mâncare, obiecte create manual şi aşa mai departe.

Crăciunul este sărbătoarea familiei şi mai ales, bucuria copiilor. Clădirea primăriei devine locul de joacă perfect iar cei mici se bucură din plin de atenţie, grijă şi dragoste.

Balazs Barabas: Suntem în mijlocul unui adevărat paradis pentru cei mici, la Viena. Nu este vorba doar despre obiecte care se vând şi despre consumerism, sunt lucruri pe care copiii şi cei mari le pot face cu mâinile lor. Ce este mai exact aici?

Johanna Scholz: Aici este atelierul copiiilor lui Moş Crăciun, suntem în Sala oamenilor a primăriei din Viena şi aici au loc multe dintre activităţile de distracţie pentru copiii din Viena. Marea particularitate a târgului de Crăciun de la Viena este că sunt foarte multe lucruri de făcut pentru copii. Avem un parc afară unde pot călări ponei şi aşa mai departe, iar în interior avem activităţi care ţin de lucrul manual, dar şi cursuri de patiserie. Cred că vin cam 30-35 de mii de copiii în fiecare an, să înveţe să facă prăjituri şi obiecte lucrate manual.

Vienezii ştiu să integreze foarte bine târgurile de Crăciun în locurile istorice reprezentative pentru oraşul lor. Nimic nu se face la întâmplare, fiecare piaţă este adaptată decorului pe care clădirile fostului imperiu îl oferă de secole.

Balazs Barabas: Suntem într-un loc din Viena unde istoria şi prezentul se amestecă. Acum este târgul de Crăciun, dar înainte de acesta era ceva total diferit. Cum s-au combinat deci cele două situaţii?

Beatrice Aumayr, reprezentant al oficiului de turism din Viena: Suntem o ţară foarte tradiţionalistă şi suntem aici la Maria-Theresien-Platz, între muzeul de artă şi cel de istorie naturală. Bineînţeles, alături de una dintre cele mai importante împărătese ale noastre, de fapt soţia unuia dintre împăraţi, Maria Tereza. Acesta a fost şi este de-a lungul timpului un punct de întâlnire pentru turişti, dar şi pentru localnici, este un loc perfect pentru a crea aici un târg de Crăciun. Dacă vă uitaţi în jur avem produse locale, care sunt importante pentru Austria, dar şi lucruri făcute manual, care sunt perfecte pe post de cadouri de Crăciun pentru familie şi prieteni. În Viena avem cam 25 de târguri de Crăciun mari, unele sunt în curţile muzeelor sau în alte pieţe din oraş,

Crăciunul vienez mai înseamnă si spiritualitate.

Balazs Barabas: Suntem în piaţa Sfântul Ştefan, un loc caracteristic, tipic pentru Viena, unde există un alt târg de Crăciun, dar totul este aşezat într-un context spiritual. Despre ce este vorba?

Beatrice Aumayr: Suntem în inima oraşului Viena, ce se vede în spatele nostru este biserica metropolitată a Austriei, a Vienei. Este una dintre cele mai vechi biserici din oraş. Partea mai mare datează din Evul Mediu târziu, este un dom de inspiraţie gotică şi este turnul de biserică cu cel mai înalt vârf din Europa. Are 36,7 de metri în înălţime şi poţi urca 343 de trepte până la vârf unde vei fi răsplătit cu o privelişte uimitoare cu acoperişurile oraşului vechi.

Un alt târg de Crăciun celebru este cel din piaţa Vörösmarty, din Budapesta. La capătul celebrei artere comerciale din capitala Ungariei, strada Vaci, se organizează incă din anul 1999 o piaţă cu produse tradiţionale.

Andras Torok, istoric: Cred că Budapesta este mult mai interesantă decât Viena, este mult mai vie. Budapesta e ca o primăvară care a fost închisă pentru prea multă vreme și a fost eliberată acum 25 de ani dar încă mai simți acea energie.

Autenticitatea târgului de Crăciun de la Budapesta este oferită de prezenţa unui juriu de profesionişti dintr-o varietate de bresle de meşteşugari. Tot ceea ce vedeţi, gustaţi, admiraţi şi cumparaţi de aici este tradiţional unguresc.

Şi la Budapesta, ca şi la Viena, localnicii îşi respectă istoria şi o integrează în poveştile moderne de Crăciun.

Lumină, bucurie, concerte impresionante, miros de prăjituri cu marţipan şi scorţişoară, pieţe fermecătoare, o atmosferă care îi electrizează pe toţi, de la mic, la mare şi preîntâmpină marea sărbătoare a Crăciunului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump a pus tarife grele unei insule locuite doar de pinguini, unor ouă de plastic și...
Digi FM
Mihai Sturzu despre Victor Ponta: „Mereu a fost...
Pro FM
De când s-a mutat la sat, Dana Nălbaru nu mai suportă agitația din București nici măcar pentru o zi: "Abia...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Simptomul „ridicol” care, ignorat, îți pune viața în pericol. Povestea tulburătoare a unei britanice...
Newsweek
1.500 lei/lună spor pentru șefii de la Casa de Pensii. 900.000 de pensionari au pensie sub 1.300 lei
Digi FM
Ce pensie are Laura Lavric, după o viață de muncă. Cântăreața de muzică populară, revoltată: „Nu se poate așa...
Digi World
O femeie a fost dependentă de solar ani la rând. Cum a ajuns să arăte pielea ei este devastator: „Dacă aș fi...
Digi Animal World
O pisică pierdută de cinci ani s-a întors la familia ei chiar de Ziua Mamei: „A fost un miracol”
Film Now
Averea lăsată în urmă de Val Kilmer pentru cei doi copii ai lui. Câți bani a luat pentru "Batman Forever" și...
UTV
Maia, fiica lui Teo Trandafir, a părăsit casa părintească. Vedeta face primele declarații