Două buldozere şi câţiva angajaţi ai ADP Sector 4 au pus la pământ în doar câteva ore aproape 40 de chioşcuri din Piaţa Sudului. Acţiunea fusese programată încă de acum o lună, când au şi fost anunţaţi comercianţii. Unii nu au înţeles nici acum de ce erau ilegale construcţiile de pe fostul trotuar al pieţei.
Ioan Năstase, comerciant: „Suntem la zi cu chiriile, suntem la zi şi nu ne-a mai prelungit contractele. Ce acte aveţi pentru funcţionare? Acord de funcţionare, de la primărie, de la Administraţia Pieţelor. Am avut, că acum nu ne-a mai dat. ”
Daniel Ioan, comerciant: „Ce nu înţelegem noi: din 96 până în 2015 a fost ok. Acum nu mai este ok. Spun că nu este autorizaţie de construcţie.”
Actualul edil de sector susţine că în ultimii şapte ani afacerile au funcţionat fără să fie verificate măcar o dată de inspectori ai primăriei.
Daniel Băluţă, primarul sectorului 4: „Este pentru prima oară când Poliţia Locală a făcut un control la nivelul Administraţiei Pieţelor în ultimii şapte ani. Au avut branşamente ilegale, obturează căile de acces către piaţă şi, ca atare, poliţia a dispus demolarea acestora. Şi de ce în şapte ani nu s-a întâmplat nimic? Nu am cum să vă răspund la această întrebare. ”
Ca să mai recupereze câte ceva, măcar material de construcţie, unii dintre comercianţi, s-au apucat singuri să-şi demonteze chioşcurile. Printre ei şi Guli Raftu, care avea un butic în Piaţa Sudului încă din 1990.
Guli Raftu, proprietarul unui magazin: „Ce să mai aşteptăm? Mai luăm câteva dinastea şi... Dacă or vrea să ne dărâme, că nu mai stăm. Şi unde le duci? Atâtea fierătănii? Dar sunteţi de acord cu demolarea? Vi se pare corectă? Nu, domnule! Eu am 27 de ani aici. În 27 de ani nu am avut nicio problemă!”
Comerciantul susţine că, iniţial, a primit autorizaţie provizorie de construire, iar apoi contractul a fost prelungit anual, de aceeaşi instituţie care i-a dat avizul de funcţionare.
Guli Raftu, proprietarul unui magazin: „Astea le-am construit eu, de jos, de la beton, până la... Şi după vreo 15-18 ani au venit şi au zis: domnule, gata, nu mai sunt ale voastre, sunt ale noastre. ”
Comercianţii cu dughenele dărâmate pot închiria spaţii într-o hală nouă din aceeaşi piaţă. Chiria rămâne aceeaşi, promite Primăria.