Consiliul European a decis alocarea a cel puțin șase miliarde de euro în următorii doi ani, pentru ca statele membre să reducă șomajul în rândul tinerilor. Din acești bani, 400.000 de euro vor reveni României, a declarat președintele, după reuniunea liderilor europeni. La această sumă s-ar putea adăuga fonduri necheltuite din alte programe, astfel că banii alocați României ar putea ajunge chiar la 500.000 de euro.
Acești bani trebuie cheltuiți în 2014-2015, în baza unor programe de implementare, a subliniat Traian Băsescu. „Asta înseamnă că trebuie să mergerm la Comisie cu un plan, cu suficient timp înainte de 2014”, a subliniat președintele.
„Nimeni nu va da banii fără să existe un plan convingător”, a spus Traian Băsescu.
El a precizat că fondurile vor ajunge la trei dintre regiunile de dezvoltare, unde șomajul în rândul tinerilor este mai mare de 25% - Sud-Est, Centru și Sud-Muntenia.
„Accentul major se pune pe continuarea reformelor structurale, ca soluție de creștere a competitivității, pe consolidarea fiscală. Consiliul European reia ideea și obligația pentru fiecare stat membru să meargă pe varianta consolidării fiscale și, simultan, creșterea economică”, a mai spus președintele.
În ceea ce privește raportul pentru România, Traian Băsescu a afirmat că se constată îmbunătățirea macroeconomică a țării și s-a validat ieșirea din procedura de deficit excesiv.
„În același timp, Comisia Europeană constată și deficiențe și face recomandări. Este vizată sănătatea – utilizarea ineficientă a resurselor financiare care sunt puse la dispoziție – și se menționează că avem un număr excesiv de zile de spitalizare, în loc să mutăm tratamentele și cheltuielile pe prevenție și pe tratamentul în ambulatoriu”, a mai declarat Traian Băsescu.
Președintele a mai prezentat faptul că se constată că România are o productivitate a muncii foarte scăzută.
„Dacă tot suntem la muncă, să fim și productivi sau mai productivi decât suntem. Muncim mult, dar avem productivitate foarte scăzută. Sau mai putem traduce: stăm foarte mult la serviciu, dar n-avem productivitate. Este un lucru pe care ni-l spune Comisia Europeană”, a adăugat președintele.
Traian Băsescu a mai spus că în acest raport se constată și o rată foarte mare și cu un procent în creștere, de 16,8%, a tinerilor care nu sunt nici la școală, nici la muncă, iar în opinia lui, acesta trebuie să fie un semnal de alarmă.
„Un obiectiv pe care ni-l fixează CE e să generăm politici de reducere a riscului de sărăcie. În risc de sărăcie se află circa 40% din populația României”, a susținut Traian Băsescu.