Zăpadă grea și viscolul care a suflat cu furie au pus la pământ sute de solarii din judeţul Dolj. Investiţii de mii de lei au fost distruse în doar două zile.
Unul dintre fermieri a pus în pământ răsaduri cu salată verde şi ridichi, sigur că va pune pe tarabe marfă proaspătă şi va scoate bani frumoşi. Ca să mai salveze ceva din investiţii, trebuie să vândă legumele imediat.
„Asta e o ridiche care timp de o săptămână putea fi scoasă la vânzare, acum suntem nevoiți să le dăm așa cum sunt, pentru că se prabușea solarul și pierdeam tot”, a spus fermierul.
Nici solariile din apropierea Capitalei nu au scăpat de furia naturii. Abia se mai văd sub munții de zăpadă, iar în multe cazuri folia de pe acestea s-a rupt. Recolta este aproape distrusă, așa că vom vedea legume românești mai târziu pe piață.
Moment prielnic pentru ca în piețe şi hipermarketuri să îşi facă loc legumele aduse din străinătate.
„Românul e descurcăreț și scrie salată de Italia pe cea românească, vinde salată din Italia cu etichetă românească”, consideră Cristi Dumitrescu, cultivator de legume Vidra.
Dacă ninsoarea a făcut prăpăd în sudul țării, în vest solariile au fost până acum ferite. Roșiile se rumenesc în sere, iar agricultorii spun că sunt la fel de proaspete ca în timpul verii. Solariile sunt încălzite cu ajutorul unei tehnologii aduse din Olanda.
„Aceste sere sunt încălzite cu apă geotermală, avem un foraj în apropiere de noi. Temperatura apei care iese din acest foraj este 80 de grade, apa trece printr-un schimb de căldură și încălzește aceste țevi din seră”, explică fermierul.
În 2012, 3.000 de cultivatori de legume au avut pierderi după ce zăpada a rupt folia de pe solariile care se întindeau pe 250 de hectare. Fermierii au primit despăgubiri de două milioane de euro.