Se pregătesc schimbări importante pentru militari, poliţişti şi angajaţii din serviciile secrete care vor ieşi la pensie. Guvernul va modifica legea pensiilor speciale - acestea vor fi actualizate, din toamnă, în funcţie de rata inflaţiei, NU de majorararea veniturilor din sistem. Nu vor scădea pensiile, susţin guvernanţii, însă sindicaliştii îi contrazic! Iar angajaţii care se gândeau deja să se retragă din activitate se grăbesc acum să o facă - unii au venit cu noaptea în cap să-şi depună dosarele de pensionare pentru a fi siguri că nu vor primi mai puţini bani.
„(Vă e frică de schimbarea legii?) Bineînţeles. Păi de aia am şi venit toţi. Automat scade pensia, nu îţi mai dă sporuri, nu mai dă nimic. De ce să nu plecăm când putem”, spune Marius Mâtâcă, poliţist de la Secţia 13.
El are 49 de ani și este poliţist de 25 de ani, timp în care a patrulat pe străzi în Bucureşti. Dis-de-dimineaţă a venit la Poliţia Capitalei să fie sigur că poate să-şi depună dosarul de pensionare.
Ca el, alţi poliţişti! Georgeta Băicuianu avea de gând să iasă la pensie abia la final de august, dar s-a speriat că noua lege i-ar putea tăia din pensie.
„Am venit astăzi pentru că am auzit de această ordonanţă. Am 55 de ani, lucrez de 26 de ani în poliţie în grupă operativă şi consider că trebuie să iau o pensie decentă. Sper undeva la un 3000 şi mi se pare normal după atâţia ani de muncă şi nu cred că este o pensie foarte mare. Să ştiţi că pensiile nu sunt foarte mari la condiţiile de lucru care sunt în poliţie. Un poliţist care lucrează în operativ după o anumită vârstă, aţi văzut care este criminalitatea, ce se întâmplă, nu cred că la un 60 de ani pe stradă un poliţist poate să mai dea randament. Aceasta este părerea mea şi condiţile care sunt în poliţie, începând de la dotare şi să nu vorbim mai departe”, spune Georgeta Băicuianu.
Ministrul de Interne dă asigurări că veniturile actuale ale poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor pensionari nu vor scădea.
„Nu se diminuează drepturile deja câștigate. E momentul ca atunci când spunem că în sistem avem deficit de 20.000 oameni, care crește pentru că există aceasta posibilitate, și oamenii ies din sistem la 45 ani, cred că e normal să facem ceva”, declară Carmen Dan, ministru de Interne.
Modificarea legii care îi priveşte pe militari, poliţişti şi angaţii din serviciile secrete îi înfurie pe sindicalişti.
„N-am fost consultați. Se lucrează pe repede înainte la negru, masonerie ieftină, încearcă să lovească fix în polițistul care lucrează în stradă. Am înțeles că vor să umble la acele sporuri pe bază de pontaj. Nu poate primi spor pe noapte decât un om care lucrează noaptea, nu poate primi unul spor pentru sâmbătă-duminică decât unul care lucrează în acele condiții or deranjul lor mare acolo e”, spune Dumitru Coarnă, lider SNPPC.
„Aș prefera să nu comentez declarațiile domnului Coarnă, pentru că are un limbaj dublu. O dată spune că actuala lege a pensiilor e nelegală și trebuie plafonată, că trebuie să creștem vârsta de pensie și când vrem să corectăm legislația ne amenință cu proteste. Cărei poziții să-i răspund eu acum?”, amai spune Carmen Dan, ministru de Interne.
Principala modificare a legii presupune schimbarea modalităţii de calcul - pensiile se vor actualiza numai în funcţie de rata infalţiei, nu raportat la creşterile veniturilor în sistem, aşa cum se întâmplă acum.
„Nu vor fi tăiate. Aici discutăm doar de pensiile speciale. În ceea ce privește contributivitatea, acolo se va crește pe punctul de pensie, care se va majora în fiecare an. Nu putem lăsa medicul cu 1.100, care a muncit 45 de ani, la acea pensie. Daca sunt pensii corecte în sistemul militar, trebuie să corectam și celelalte sisteme”, a spus Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii.
Conform legii actuale, pensia unui angajat din ministerul de Interne sau din Armata poate ajunge la 102% din salariu, dacă fostul poliţist sau militar beneficiază de sporuri.