Specialiştii spun că de o lună, de când a fost operat actorul, doar trei familii au mai acceptat să doneze organele rudelor, în condiţiile în care pe listele de aşteptare sunt peste 3.500 de pacienţi.
La 30 august, actorul Alexandru Arşinel a primit un rinichi nou la Institutul de Transplant Renal din Cluj-Napoca. La câteva zile după operaţie, apăreau şi primele suspiciuni - că actorul ar fi sărit peste lista de aşteptare. Între timp, reprezentanţii unei organizaţii care apără drepturile pacienţilor au depus şi o plângere penală în care cer investigarea modului în care s-a făcut transplantul. Toate această situaţie nu a rămas fără urmări.
„De când s-a declanşat scandalul şi până în prezent am avut trei donatori declaraţi în moarte cerebrală, când într-o săptămână normală aveam 7,8, 9”, a explicat dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant.
Suspiciunile sunt greu de risipit. Agenţia Naţională de Transplant, cea care coordonează această activitate, nu are şi atribuţii de control. Singurii care pot face lumină în acest caz sunt procurorii care investighează acum cazul. Cu toate acestea, în 2013 au fost realizate cele mai multe operaţii de când se face transplant în România - în jur de 200 de transplanturi de rinichi şi peste 80 de transplanturi de ficat. Iar de la anul, alte spitale ar putea fi acreditate să facă astfel de intervenţii.
Pentru a acoperi necesităţile ar fi nevoie de 300 - 400 de transplanturi de ficat pe an şi sunt 242 de pacienţi pe lista de aşteptare. Alţi 2688 de pacienţi aşteaptă un transplant de ficat, iar 21 de români un transplant de inimă.
Dincolo de toată această agitație, Alexandru Arşinel a revenit la Institutul de Urologie din Cluj-Napoca săptămâna trecută. Artistul spune că se simte rău, după operaţia de transplant. El dă vina pe stresul provocat de mediatizarea excesivă a cazului pentru deteriorarea stării sale de sănătate.