Suspiciuni de finanțare a terorismului cu bani din România 

Data publicării:
bani teancuri-1

ACTUALIZARE: Autorităţile au găsit indicii privind finanţarea terorismului prin intermediul conturilor din paradisurile fiscale.

„Am făcut șase sesizări (la SRI n.red). Potențiale indicii despre finanțarea terorismului”, a spus Neculae Plăiașu, preşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.

Reprezentanţii SRI au explicat că toate sesizările sunt verificate, iar în cazul în care suspiciunile se confirmă, cazurile sunt trimise mai departe către Parchet.

Dosarele Panama au scos la iveală şi alte tranzacţii suspecte, pe care autorităţile române le cercetau deja de anul trecut.

Sunt 11 sesizări făcute la Parchet cu spețe care includ tranzacții frauduloase de spălare a banilor”, a precizat Neculae Plăiașu.

După scandalul Panama Papers, parlamentarii au vrut să ştie ce fac autorităţile, mai precis ANAF şi Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, pentru a controla tranzacţiile din paradisurile fiscale.

Au fost înregistrate 286 de persoane fizice și juridice care au realizat încasări și transferuri externe din și în Panama. Valoric au intrat 21,7 milioane de euro și au ieșit 50,5 milioane de euro”, a adăugat Neculae Plăiașu.

Toate aceste tranzacţii au fost însă făcute în mod legal, spun oficialii. Acum, autorităţile vor să afle dacă cei peste 100 de români care apar în Dosarele Panama sunt aceiaşi din lista lor.

„Noi am făcut o cerere oficială către Centrul Național de Jurnalism de investigație, să ne fie puse la dispoziție baza de date care se referă la cetățeni sau companii care sunt români și au legătură cu tranzacții din România”, a spus președintele ANAF Dragoș Doroș.

Printre numele vehiculate în Dosarele Panama se numără Franck Timiş, Sorin Ovidiu Vântu, Cristian Borcea şi Corneliu Iacobov.


Sesizările au fost trimise în 2015. Atunci, Oficiul pentru combatarea spălării banilor a indentificat 4.600 de tranzacții suspectate că ar fi fost frauduloase. În urma anchetelor, majoritatea s-au dovedit a fi legal. Pentru 400 de cazuri totuși au fost depuse sesizări la Parchetul General, dintre care 11 ar fi fost în Panama. Trazancțiile ar fi fost derulate prin Cipru.

Numărul de români suspectați că ar fi derulat tranzacții suspecte prin intermediul paradisurilor fiscale și numărul românilor implicați în dosarele Panama nu au fost făcute publice. De altfel, șeful ANAF preciza că nicio altă autoritate fiscală din Europa nu a făcut publice aceste informații. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...