Surse: Români cu averi secrete, verificaţi

Data publicării:
hsbc-elvetia
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Inspectorii Fiscului vor verifica dacă există diferențe între sumele găsite în conturile din Elveția și ce au declarat respectivele persoane în România, iar veniturile nedeclarate vor fi impozitate cu 16%.

Potrivit surselor Digi24, cele 50 de persoane vor fi invitate să dea declarații în fața inspectorilor Fiscului, iar de ei se va ocupa o structură specială, desemnată de şeful ANAF, din care vor face parte cinci inspectori.

HSBC Private Bank, filiala elvețiană a bancii britanice HSBC, este bănuită că a ajutat peste 100.000 de persoane şi companii din 203 ţări să păcălească Fiscul, ascunzând identitatea deponenților.

Pe listă sunt şi 220 de clienţi ale căror conturi însumează 1,3 miliarde de dolari. E vorba de cetăţeni români şi de cetăţeni care au legături cu România. 

Unul dintre ei apare cu o sumă uriașă: aproximativ 800 de milioane de dolari. S-a descoperit că e vorba de un om de afaceri de origine română care trăieşte în Canada, Marcel Adams, un magnat în imobiliare. El a precizat că banii din Elveţia sunt curaţi şi că a plătit taxe pentru ei.

Pe listă mai sunt şi soţia fostului ministru al Finanţelor Mihai Tănăsescu, cumnatul lui Mircea Geoană - Ionuţ Costea, fostul acţionar la Dinamo Vladimir Cohn şi omul de afaceri Jean Valvis, scriu jurnaliştii de la Rise Project.

Scandalul averilor ascunse în Elveția

Pe lângă cetăţeni români, în scandalul filialei eleveţiene a băncii HSBC care şi-ar fi ajutat clienţii să facă evaziune fiscală sunt implicaţi peste 130.000 de clienţi din 200 de ţări. Printre ei apar prinţi saudiţi, dar şi organizații bănuite că ar avea legături cu Al-Qaeda și cu finanțarea terorismului internațional. Acuzaţiile merg şi mai departe. Potrivit presei elveţiene, în cele mai multe dintre aceste cazuri, banca a continuat relaţia cu aceştia chiar dacă ştia de legăturile lor cu reţele teroriste.

Cel puţin 180 de miliarde de euro. Aceasta este valoarea evaziunii fiscale făcută de HSBC. Banca şi-a învăţat clienţii cum pot fi evitate legile. Totul a început în februarie 2005. Conducerea băncii îşi avertizează clienţii, prin poştă, că o nouă taxă europeană pe economii va fi impusă în câteva luni. HSBC precizează că există numeroase instrumente şi structuri pentru a evita această taxă.

La sfârşitul lui 2008, un fost angajat al băncii s-a dus la Fisc, în Franţa, şi a oferit date despre clienţii francezi care îşi ascundeau banii în paradisuri fiscale cu ajutorul filialei HSBC.

Beneficiarii sunt celebri: regele Abdullah al Iordaniei, Mohammed al Marocului, pilotul de Formula 1 Fernando Alonso şi fostul campion Michael Schumacher. Vedete precum Phil Collins, Elle MacPherson, Joan Collins sau omul de afaceri Flavio Briatore, fostul patron al echipei de Formula 1 Renault.

Dar şi prinţi saudiţi şi organizații bănuite că ar avea legături cu Al-Qaeda și cu finanțarea terorismului internațional. Chiar dacă banca ştia de legăturile lor cu reţele teroriste.

0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Cei mai mulţi clienţi sunt din Elveţia, peste 11.000 şi Franţa - cu aproape 10.000. În Hexagon, autorităţile au deschis o anchetă încă din 2009 şi au reuşit deja să recupereze peste 300 de milioane de euro dintr-un prejudiciu de peste 6 miliarde de euro.

În urma scandalului în care a fost implicată filiala elveţiană a HSBC şi la presiunea Comisiei Europene, oficialii din Elveția au modificat legislaţia în domeniu. Autorităţile de la Berna s-au angajat să furnizeze Uniunii Europene date despre conturile deţinute în Elveția de locuitorii blocului comunitar. Este vorba de adresele, numele şi datele de naştere ale persoanelor care au conturile respective. Prin urmare, acestea nu vor mai putea să-şi ascundă veniturile nedeclarate, pentru a evita plata taxelor. Acordul va intra în vigoare în aproximativ trei ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii cumplite! Ce a făcut-o pe ursoaică să renunţe la atacul din Predeal. Cum l-a sfâşiat pe şeful...
Digi FM
A fost ridicat premiul de peste 6 milioane de euro de la Loto 6/49. Cine este câştigătorul
Pro FM
Cum se menține Anca Țurcașiu în formă. Imaginile care au stârnit comentarii: „Ești femeie la peste 50 de ani...
Film Now
Pierce Brosnan, grijuliu și protector, alături de frumoasa sa nepoată, Isabella. Tânăra de 26 de ani este...
Adevarul
Cât de realistă este „umbrela nucleară” propusă de Macron pentru a apăra Europa de amenințarea rusă
Newsweek
Se alimentează cardul de energie. Ce pensie trebuie să ai ca să iei banii? Când se dau? Și ce sumă
Digi FM
Cum a convins-o Salman Khan pe Iulia Vântur să se apuce de muzică în India: "Mi-au trebuit ani să dovedesc...
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Momentul când o cățelușă imploră ajutor după ce puiul ei a fost lovit de o mașină: „A fost prima dată când...
Film Now
Helen Mirren critică franciza James Bond: „Nu mi-a plăcut niciodată”. Este însă fanul unui actor anume...
UTV
Connect-R îi cere scuze lui Tudor Chirilă. „Nu vreau ca el să rămână cu această etichetă de om care...