35 de minute şi patru ambulanţe. De atât a fost nevoie la Timişoara pentru a duce un suporter căruia i s-a făcut rău în tribune la spital. Victima a fost resuscitată de câţiva pompieri aflaţi în timpul liber. Paramedicii susţin că ambulanţele private de la stadion nu aveau medic. Nici salvarea de stat chemată să intervină nu avea doctor. În cele din urmă pacientul a fost preluat de SMURD, însă a murit după câteva ore la spital.
Minutul 3 al meciului Poli Timişoara-Steaua Bucureşti. Bărbatul de 60 de ani pică în tribune. Scenele sunt văzute de trei pompieri aflaţi în timpul liber.
„Am fugit de pe scaun împreună cu colegii mei care au venit după mine. Domnul era în stop cardio respirator şi am început manevrele de resuscitare”, povestește pompierul Vasile Oprea.
„Noi am intervenit cu mâinile goale. Am ajuns să facem aceste manevre și de două ori, ajungând în cele din urmă și o ambulanță care asista la meci”, spune un alt angajat SMURD.
Victima este purtată pe braţe de cei trei bărbaţi şi dusă spre prima ambulanţă privată, pe pista de alergare a stadionului. Pompierii susţin că ambulanţa nu avea un medic, ci un asistent medical şi un ambulanţier. Unul dintre pompieri continuă să-l resusciteze pe bărbat.
„Se striga să vină ambulanţă cu medic. Nefiind medic. Am înţeles că s-a transmis că este vorba despre o criză epileptică şi de aceea dânşii au venit fără medic. Au venit domnii de la SAJ tot fără medic”, spune pompierul Claudius Bona.
Patronul fimei private de ambulanţă spune altceva.
„Noi aveam medici, asistenţi şi ambulanţieri”, spune el.
După mai bine de opt minute apare a doua salvare privată.
Echipajele celor două ambulanţe cheamă ajutoare. De data aceasta o salvare din serviciul public.
Victima este urcată în a treia ambulanţă. Dar maşina nu pleacă spre spital. Nici această salvare nu are un medic.
„Prima mașină și cea mai apropiată a fost o ambulanță cu asistent medical”, spune Iancu Leonida, manager general al Serviciului de Ambulanță Timiș.
„Solicitarea in dispecerat a fost ca e un pacient cu criza epileptică. Dispeceratul a trimis un echipaj de ambulanță cu asistent. Când a ajuns echipajul la locul intervenției a constatat că bărbatul este în stop cardio-respirator”, spune Mihai Grecu, de la Unitatea de Primiri Urgențe.
Este chemată a patra ambulanţă. De data aceasta a SMURD-ului, cu medic. Abia acum bărbabtul poate fi dus la spital.
„A fost resuscitat acolo. A fost resuscitat și pe perioada transportului”, spune medicul Ovidiu Bedreag șef secție ATI-UPU.
Prima repriză a meciului se apropie de final. De atâta timp a fost nevoie pentru a-l duce pe bărbat la spital. În total, aproape 35 de minurte. Şi asta pentru că, spun şefii ambulanţei private şi de stat, apelul ar fi vorbit despre o criză epileptică şi nu despre un stop cardio-respirator.
„La meci erau două ambulanţe, am văzut şi noi din tribună că au mai venit încă două. Aşteptăm şi noi explicaţiile necesare”, spune Sorin Drăgoi, preşedinte ACS Poli Timişoara.
„Noi eram acolo pentru a asigura asistenţa medicală pe teren. Puteam pleca cu una dintre ambulanţe, dar s-a luat hotărârea de a asigura asistenţa mai departe a numărului de oameni care erau pe stadion, să rămână cele două ambulanţe”, spune Vasile Raţ, patronul firmei private de ambulanță.
Bărbatul în vârstă de 60 de ani a ajuns la spital în stare critică. A murit câteva ore mai târziu.
Momentan nu a fost deschisă o anchetă în acest caz.
Potrivit legii, la un meci oficial, o salvare trebuie să aibă echipaj medical. Acest lucru poate însemna ambulanțier, și asistent, nu neapărat medic.