„Numele meu este Avatar. Vin de la Universitatea din Arizona pentru a demonstra viitoarea tehnologie și inovație în domeniul controlului pașapoartelor”, explică aparatul.
Avatar este creația unor studenți americani și a fost testat cu succes la granița Statelor Unite cu Mexic, fieful traficanților de droguri. Aparatul, care seamănă cu un bancomat, vorbește mai multe limbi străine și ar trebui să îi prindă pe traficanții de droguri, de arme sau pe teroriștii care intră în țară. A fost pus la încercare: a scanat o carte de identitate a unei persoane și un alt bărbat a fost pus să răspundă unor întrebări referitoare la datele din buletin. Aparatul inteligent și-a dat seama imediat că este înșelat.
Creatorii robotului Avatar spun că aparatul are caracteristicile unui detector de minciuni modern și este extrem de eficient. Va fi testat acum de polițiștii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni.
„Aparatul este dotat cu mulți senzori, camere de o finețe mare. Urmăresc dilatația pupilei la anumite întrebari, el poate urmări transpirația feței, poate urmări inflexiunea vocii subiectului la răspusurile pe care le dă, poate urmări pulsul în situația în care persoana are gâtul descoperit, se observă bătăile inimii”, explică Cristian Ene, directorul centrului de control de frontieră Otopeni.
„Intenția este de a ajuta pasagerii care sunt în regulă să treacă mai repede și mai eficient de punctul de frontieră și să le permită polițiștilor să ia cele mai bune decizii și să strângă informații suplimentare despre cei cu probleme. În mare, proiectul ar trebui să ajute traficul la frontieră, să-l facă mai sigur și mai eficient”, spune dr. Duglas Derek, de la Universitatea Nebraska, SUA.
Pasagerii care intră în România nu vor fi obligați să răspundă întrebărilor lui Avatar, ci testarea va fi voluntară. Dacă proiectul va avea succes, iar rezultatele vor fi relevante, astfel de aparate vor fi instalate pe toate aeroporturile din America și din Uniunea Europeană.