Premierul se întâlneşte astăzi cu reprezentanţii poliţiştilor, ca să discute despre problemele acestora. Întâlnirea a fost convocată după ce, în urmă cu patru zile, un agent al Poliţiei Feroviare a fost ucis, pe peronul unei gări din Suceava. Nu toți reprezentanții polițiștilor au fost primiți la întâlnire, spune un lider de sindicat care acuză autoritățile că nu fac nimic concret pentru siguranța agenților. Mai mult, spune el datele privind numărul polițiștilor nu sunt adevărate: sunt de două ori mai puțini agenți decât figurează în statistici.
„Astăzi se discută, chipurile, la minister, nevoia de securitate a poliţistului din stadă. Eu cu colegii mei îndrăznesc să cred că 2.500 de oameni nu reprezintă chiar nimic, de ieri până azi brusc nu suntem primiţi şi asta mă face să prevăd ce se va întâmpla la această întâlnire. Ministerul, doamna ministru, probabil că intenţionează din nou să se folosească de aceşti lideri sindicali mai înţelegători ca sindicaliştii pe care noi îi reprezentăm în a convinge Poliţia Română cu nişte mesaje înduioşătoare, generice, că se lucrează la îmbunătăţirea situaţiei poliţistului”, a spus Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Poliţiştilor Diamantul.
„Vă garantez că veţi avea ocazia să îi vedeţi pe colegi să iasă şi ei vor da comunicate pentru MAI, ei ne vor spune că MAI lucrează la nu ştiu ce aberaţii, vor spune că se lucrează la statut. De câte ori apare o problemă reală, se lucrează la Statut”, a continuat polițistul.
„Această Poliţie română este falsificată, se spune pe hârtie că sunt 80.000 de poliţişti, când în realitate sunt circa 40.000, ceilalţi sunt nişte poliţişti cameleon, din structurile de suport, sunt psihologi, medici, personal de cantină, cântăreţi în Ansamblul Ciocârlia, contabili. Toate specialităţile din lumea asta care în orice altă instituţie sunt fie personal public, fie contractual, la noi suntem toţi poliţişti. Toţi la plăcinte egali, când e vorba de pericolul din stradă, doar ăştia de la poliţia operativă au norocul să fie măcelăriţi în stradă”, a adăugat Emil Păscuț.
„Soluţia ar fi ca aceşti 40.000 de oameni să fie trecuţi în stradă sau cei 40.000 de falşi poliţişti să fie transformaţi în funcţionari publici şi cele 40.000 de funcţii eliberate să fie trecute în stradă. Poliţistul în stradă nu trebuie să fie singur, trebuie să aibă întotdeauna cel puţin un partener, este o condiţie de bun simţ”, a mai spus polițstul.
Premierul Mihai Tudose a anunţat, sâmbătă, după moartea poliţistului dintr-o gară din judeţul Suceava, că poliţiştii nu vor mai patrula singuri.
”Am vorbit şi cu sindicatele, am vorbit şi cu doamna ministru ( Carmen Dan - n.r.). Trebuie să evităm, fiindcă, într-adevăr, gradul de periculozitate a acelei munci de a patrula de unul singur este înfiorător. Şi nu patrulează în locurile liniştite, ci acolo unde este potenţial negativ. Dar patrulelele nu vor mai fi niciodată dintr-un singur om, să patruleze unul singur. Îşi pune viaţa în pericol absolut gratuit”, a declarat premierul Mihai Tudose.
Poliţistul Sorin Vezeteu, în vârstă de 38 de ani a fost ucis în Gara Burdujeni din Suceava, joi seară. El a fost înjunghiat de un tânăr de 23 de ani, care i-a aplicat mai multe lovituri de cuţit. Bărbatul a fost arestat preventiv vineri după-amiază, după ce, în aceeaşi zi, fusese reţinut de către procurori. În timpul audierii, agresorul şi-a recunoscut fapta, însă a spus că nu o regretă.
Citiți și: Godină: Doamnă Carmen Dan, sper să faceţi pentru poliţişti mai mult decât a adresa mulţumiri şi condoleanţe