SUMMIT LA BRUXELLES. Discuții dure pe marginea bugetului pentru 2014 - 2020

Data publicării:
22 2011citrebruxelles-34704

Președintele Traian Băsescua discutat aci cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și cu cel al Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Miza cu care se duce România la negocieri este un plus de 10 miliarde de euro pentru România, adică, în varianta cea mai optimistă obținerea a 45 – 50 de miliarde de euro față de aproximativ 35 de miliarde de euro cât a luat în 2007.

Marea Britanie este cea mai nemulţumită de sumele avansate

Toţi cei 27 de lideri europeni au avut un cuvânt de spus înaintea deschiderii lucrărilor summit-ului de la Bruxelles, în discuţiile bilaterale cu preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, şi cu Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene..

Vom negocia foarte dur pentru un acord favorabil contribuabililor britanici și pentru păstrarea rabatului britanic”, a declarat premierul britanic David Cameron.

Poziţia inflexibilă a lui David Cameron a început să fie criticată de alţi lideri europeni, iar aliaţii, precum Olanda sau Suedia au devenit mai moderaţi.

Poziţia Marii Britanii este regretabilă. Când vorbim despre Europa, vorbim despre piaţa comună. Pentru mine, pentru Belgia, acum discuţia este mai mult despre solidaritate, pace si prosperitate pentru toţi europenii”, a spus Elio Di Rupo, premierul Belgiei.

Propunerea preşedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy, de 973 de miliarde de euro a fost subiectul discuţiilor. Reducerile au vizat în special politica de coeziune şi agricultura, fapt care a nemulţumit statele care primesc cei mai mulţi bani din puşculiţa comunitară.

Prin urmare, la începutul summit-ului, în mapele liderilor europeni se va afla un nou plan de buget făcut de Herman Van Rompuy. Presa internaţională susţine că noua sumă avansată va fi de 940 de miliarde, dar că va fi împărţită în aşa fel încât nemulţumirile statelor central şi est europene să fie atenuate.

Şefii de stat şi de guvern prezenţi la Bruxelles se aşteaptă la un maraton al negocierilor. Cum decizia se ia cu unanimitate de voturi, mulţi dintre liderii prezenţi la Consiliu cred că este foarte probabil să nu se ajungă la un acord politic în cadrul acestei reuniuni.

Cancelarul Angela Merkel a lansat deja ideea unui nou summit excepţional, la începutul anului 2013.

La limită, bugetul pentru 2014-2020 poate fi cel mai târziu adoptat până în iunie 2013.

Miza discutiilor de astăzi este bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020

Proiectul de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 prevede că România ar putea primi 44 de miliarde de euro.

Cu aproximativ 30 la sută mai mult decât fondurile alocate în prezent, care se ridică la 34 de miliarde de euro. Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, vrea însă să scadă bugetul total al Uniunii Europene.

În acest scenariu, suma alocată ţării noastre va creşte cu doar 15 la sută.

Nu exclud posibilitatea ca la acest consiliu să nu ajungem la o soluție. Nivelul de absorbție, astăzi, înainte de runda finală pentru buget este 9,72”, spunea ieri, președintele Traian Băsescu.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, spune însă că procentul este de două ori mai mare.

„Sunt incluse în acest procent și prefinanțările care au fost primite de către autoritățile române și conform acestor prefinanțări rata s-ar ridica la 20,7%”, declara Leonard Orban.

Această părere este susţinută şi de premierul Victor Ponta. În şedinţa de Guvern de marţi, şeful Executivului a cerut miniștrilor să spună în intervențiile publice că gradul de absorbție al fondurilor de coeziune este de 20 la sută.

Pentru perioada 2007- 2013, Comisia Europeană a alocat României 34 de miliarde de euro.

Din această sumă, puţin peste 19 miliarde de euro sunt destinaţi politicii de coeziune, adică pentru reducerea decalajelor dintre România şi statele din occident.

Până în prezent, ţara noastră a atras doar 1,8 miliarde de euro din fondurile de coeziune. Asta înseamnă doar 10 la sută din banii puși la dispoziție.

Stăm ceva mai bine în ceea ce priveşte fondurile destinate agriculturii.

Din suma totală de aproape 15 miliarde de euro, Uniunea Europeană a plătit României 10 miliarde de euro. Adică aproape 70 la sută din banii puşi la dispoziţie.

Ţările care contribuie cel mai mult şi președintele Consiliului European vor micşorarea bugetului comunitar, iar asta ar însemna ca România sa se numere printre ţările afectate. Preşedintele Traian Băsescu încearcă negocierea unor sume nemodificate fata de cele alocate in prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată Ștefan Hrușcă acum, la 67 de ani. Artistul este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...