Pilele şi relaţii îţi asigură succesul în viaţa. Este adevărat, ai nevoie şi de o facultate. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Școala Naţională de Ştiințe Politice şi Administrative în rândul profesorilor universitari.
Întrebaţi care dintre categoriile de studenţi vor avea succes în viaţă, cadrele didactice din universităţi i-au pus pe primul loc pe cei care au iniţiativă, urmaţi de cei cu relaţii şi pile și cei îndrăzneţi.
Profesorii universitari au o părere proastă şi despre sistemul în care activează. 39% dintre profesori susţin că plagiatul este răspândit în mare şi foarte mare măsură, în timp ce doar 17 % susțin contrariul. Plagiatul este şi mai răspândit în cazul studenţilor. 69% dintre participanţii la studiu au declarat că această problemă este răspândită, în timp ce doar puțin peste 20% nu sunt de acord cu acest lucru.
În plus, 60 % dintre profesorii care au participat la studiu sunt de părere că doctoratul se obţine uşor şi foarte uşor, în timp ce 22 % consideră că masterul este inutil.
Tot la capitolul probleme încadrăm şi admiterea la facultate. Mai mult de jumătate dintre cadrele didactice universitare care au luat parte la studiu consideră că în facultatea lor o problema este „modalitatea prea ușoară de admitere", iar 57% au răspuns că o problemă o reprezintă „posibilitățile de cercetare limitate".
Profesorii par să nu stea mai bine nici la capitolul salarizare. Potrivit studiului SNSPA, 19% dintre profesorii universitari au obținut venituri între 2.000 și 3.000 de lei, 16% între 1.200 și 2.000 de lei, 15% între 3.000 și 4.000 lei și 6% peste 8.000 de lei.
Studiul a fost realizat pe un esantion naţional de profesori universitari, 89% din învățământul de stat și 8% din cel privat.