Săptămâna trecută, studenţii au fost opriţi pentru că nu aveau acte la ei.
Roman Iordachi, student: „Din păcate, nu aveam asta și am recunoscut + că nu am știut că trebuie să le avem cu noi. La care domnul polițist a reacționat foarte agresiv: a ieșit brusc din mașină și cu un ton foarte ridicat ne-a zis: De ce nu le avem? Să urcăm în mașină, să mergem să ne identifice”.
Tinerii spun că au încercat să-i convingă pe agenţi să-i însoţească la cămin, unde aveau actele, dar fără succes.
Studentă: Veniți la cămin să vă prezentăm documentele!
Polițist: Următorul pas este să te leg!
Victor Mândru, student: „Nu am avut dreptul la cuvânt, nu ni se dădea nimănui. Un singur agent se purta agresiv total”.
La secție, studenții spun că au fost agresați verbal. Unul dintre ei a refuzat să semneze procesul verbal şi spune că a fost lovit de poliţistul agresiv.
Victor Mândru, student: „M-a lovit cu mâinile și la urmă m-a scuipat în ochi. El a ieșit și înjura și de mamă și despre tot. Am crezut că nu mai scap de acolo viu”.
Vitalie Mirciu, coleg de cameră cu reclamantul: „I-a fost aplicat un tratament de nedescris: a fost lovit, scuipat, înjosit erau speriați”.
Ambasada Republicii Moldova în România a aflat de acest incident. Eugen Rusu, consulul Ambasadei Republivii Moldova la București: „Urmează să examinăm petiția în cauză. Se sesizează un pretins comportament neadecvat, agresiv și discriminatoriu la adresa lor de către unii colaboratori ai Poliției din Oradea”.
Tinerii implicaţi sunt consideraţi de profesori printre cei mai buni studenţi din an.
Prof. univ. Mircea Brie, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Studii Europene: „Toți sunt bursieri doi dintre ei ai statului român, iar al treilea este bursier în urma rezultatelor pe care le-a obținut”.
Tânărul agresat a depus plângere la Parchetul Bihor. Potrivit certificatului medico-legal, studentul reclamant a suferit răni pentru care a avut nevoie de patru zile de îngrijiri.
Poliția a refuzat să facă orice fel de comentariu.