Cea mai mare statuie din ţară a domnitorului Ştefan cel Mare abia dacă se mai vede acum de buruieni. Confecţionat din bronz, pe soclu de piatră, monumentul înalt de 23 de metri, dezvelit în 1977, nu a fost niciodată restaurat.
Atât basorelieful din bronz, cât și plăcile de piatră s-au desprins și stau să cadă. Sunt locuri unde plăcile au căzut cu tot cu tencuială, iar ornamentul din bronz a fost furat de hoții de fier.
În plus, treptele care duc spre edificiu sunt sparte, fațada a fost scrijelită şi inscripționată cu mesaje, iar printre plăcile de piatră au răsărit plante.
Viorel Blănaru, reprezentantul Direcției de Cultură Suceava spune că „fragmente din travertinul soclului, poate și alte piese din componența soclului se pot desprinde oricând și pot cădea peste cei care se apropie de statuia respectivă. Este realmente un pericol.”
Conducerea Primăriei Suceava ştie că statuia este într-o stare deplorabilă, dar deocamdată şi-a permis doar un studiu de fezabilitate.
„La sfârșitul lunii iulie, cum prevede și legislația, se pot face rectificări în așa fel încât să avem un studiu și un proiect pentru ceea ce vrem să facem acolo”, declară Lucian Harșovschi, viceprimarul municipiului Suceava.
Ultima estimare privind costurile restaurării statuii lui Ștefan Cel Mare s-a făcut în anul 2004 și arăta că ar fi nevoie de 100 de mii de lei pentru reparaţii. Acum va fi nevoie de şi mai mulţi bani pentru că, între timp, monumentul s-a degradat considerabil.