SRI spune că nu a monitorizat operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor
Data actualizării: Data publicării:
Serviciul Român de Informații a informat, vineri, că nu există cazuri în care să fi monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, relatează Agerpres.
Potrivit unui comunicat al SRI, precizările survin solicitărilor mass-media din ultima vreme.
„Prezenta poziție vine ca urmare a deschiderii Serviciului către opinia publică și în ideea transparenței asumate de conducerea SRI, și nu pentru a încuraja o polemică cu cei care lansează acuzații în spațiul public. Referitor la colaborarea SRI — DNA, vrem să precizăm foarte clar că SRI nu are atribuții pe linia monitorizării dosarelor penale. Are însă obligația legală de a informa organele de urmărire penală cu privire la săvârșirea unor infracțiuni. Nu există cazuri în care SRI a monitorizat din punct de vedere operativ dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, la orice nivel”, se arată în comunicatul citat.
Pe de altă parte, SRI afirmă că ofițerii săi „pot efectua acte de cercetare penală doar în situații strict determinate prin lege, respectiv în cazul infracțiunilor de terorism și al infracțiunilor la adresa securității naționale, dar numai sub supravegherea procurorului”.
Totodată, SRI spune că până la decizia Curții Constituționale din 2016 a existat o cooperare între ofițeri de informații și procurori, cu respectarea legii.
„Ca atare, până la decizia CCR din martie 2016 a existat o cooperare între ofițerii de informații și procurori, dar ea s-a desfășurat cu stricta respectare a legislației în vigoare, într-un cadru instituțional statuat. În faza de judecată, Serviciul are obligația de a prezenta și preda instanței, la solicitarea acesteia, orice obiect sau înscris ce poate servi ca mijloc de probă, cu asigurarea păstrării secretului de stat. Precizăm încă o dată că a existat un singur Protocol de cooperare cu PICCJ care prevedea, ca domeniu al colaborării, activitatea de valorificare a informațiilor din domeniul prevenirii și combaterii infracțiunilor contra securității naționale și a celor de terorism, precum și a altor infracțiuni grave, așa cum erau definite în lege”, se mai precizează în comunicat.
Potrivit sursei citate, obiectivele cooperării erau schimbul de informații "relevante și utile", precum și asigurarea îndeplinirii atribuțiilor ce reveneau PICCJ în vederea punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică.
„Cooperarea Serviciului cu organele judiciare reprezintă o îndeplinire, de către ambele părți, a obligației legale de a-și acorda reciproc sprijinul necesar în exercitarea atribuțiilor prevăzute de lege, și nu o imixtiune în independența justiției sau a magistraților”, mai susține SRI.