Vechea conducere a spitalului a stabilit că angajaţii din ambulatoriu şi cei din centrul de zi trebuie să primească un spor mai mare. Acum, cei 38 de angajaţi care s-au bucurat de aceşti bani au fost înştiinţaţi că trebuie să dea înapoi sumele primite în plus.
„Urmează să vedem cine a greșit, care este valoarea și întinderea prejudiciului și, bineînțeles, vom declanșa și o anchetă administrativă”, spune doctorul Gabriel Oprișanu, manager al Institutului de Psihiatrie Socola din Iași.
Actuala conducere a spitalului a hotarât sa îi dea în judecată pe angajaţi, dar aceştia spun că au avut tot dreptul să primească acei bani.
„Pacientul psihiatric este imprevizibil, au fost colegi de-ai noștri agresați, au fost înjunghiați”, spune doctor Ștefan Ghiorghiu, medic primar în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.
„Nu înțeleg și nu cred că este potrivită o astfel de măsură, de tăiere a sporurilor cu 25%”, e de părere Viorel Bulhac, asistent șef în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola.
De fapt, cadrele medicale consideră că ar fi normal ca prejudiciul să fie recuperat de la cei care au decis să le majoreze sporurile. Liderul sindicatului SANITAS a început deja să strângă semnături ca să îi poată reprezenta pe angajați în instanță.
„Eu cred că, de fapt, greșește Corpul de Control al Ministerului, care a reinterpretat legea după cum a vrut”, consideră Sergiu Apostul, lider de sindicat.
Acum, că s-a încheiat ancheta Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii, spitalul a pornit o investigaţie internă. Când se va încheia, fiecare angajat dintre cei 38 vizaţi va fi dat în judecată. Fostul director al Institutului de Psihiatrie Socola este cercetat de DNA, sub acuzaţia că a făcut angajări ilegale.