Cei 147 de angajati ai Consiliului judeţean Brasov trebuie sa dea inapoi, conform Curtii de Conturi, aproape 840.000 de lei. Ei ar fi primit, timp de şapte luni, un spor de dispozitiv de 25 %.
„La momentul de fata am avut un deficit la construirea bugetului CJ de 14 milioane de lei. O parte din deficit se datoreaza acelor sporuri salariale”, declarăClaudiu Coman, vicepresedintele CJ Brasov
„Îi vom returna, nu a fost greşeala noastră, nu ne-am calculat noi salariile”, spune Daniela Prahoveanu, angajat Consiliul Judeţean Braşov.
În Braşov, din cele 22 de primării verificate de inspectorii Curţii, 15 au acordat sporuri salariaţilor, fără să respecte legea.
Şi Primaria Reşiţa a prejudiciat bugetul oraşului cu 3,5 milioane de lei. Este concluzia inspectorilor Curții de Conturi, care au făcut verificări anul trecut.
„Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, Primăria Reşiţa a angajat o firmă de avocatură, deşi nu era necesar, căreia i-a plătit onorarii mai mari decât cele convenite şi servicii de consultanţă juridică neprestate. Firma ar fi instrumentat peste 30 de dosare pentru instituţia publică şi a primit pentru fiecare dintre ele câte 4.000 de lei”, relatează Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.
„În anul 2014 s-a constatat plata nelegală a unor servicii de consultanță și asistență juridică, către un avocat, fără a fi temeinic justificată necesitatea achiziției acestor servicii juridice”, Constatarea Curţii de Conturi.
Conducerea Primăriei Reşiţa, asigurată de viceprimar, refuză să comenteze acuzaţiile. Fostul edil-şef se află în arest preventiv, fiind acuzat de DNA de corupţie.
La Primăria Cluj-Napoca, spun inspectorii Curţii, s-ar fi acordat stimulente tuturor angajaţilor pentru contribuţia lor la recuperarea datoriilor către primărie, deşi nu toţi salariaţii aveau atribuţii în domeniu. În total este vorba de peste 13 milioane de lei.
„Primăria a contestat cele declarate de Camera de Conturi Cluj la Curtea de Conturi Bucureşti”, spune Iulia Perşa, purtător de cuvânt Primăria Cluj-Napoca.
„Cine din primărie a primit stimulente? Toţi de la portar până la directori, în afară de primari şi viceprimari”, afirmă Valer Suciu, preşedintele sindicatului Civitas .
La Cluj-Napoca, alte nereguli descoperite au fost legate de neînregistrarea în contabilitate a bunurilor puse sub sechestru sau de faptul că unele terenuri şi clădiri nu au fost date în administrarea Spitalului Clinic Municipal pe care le foloseşte.