65 dintre răniţii în incendiul din Colectiv încă sunt în stare critică și gravă. Starea lor se poate schimba în orice moment, spun medicii.
În ajutorul medicilor români au venit colegi din străinătate. Spitale din Olanda şi Belgia au anunţat deja câţi pacienţi pot prelua din Bucureşti, iar cele din Germania fac calcule pentru a vedea câte locuri pot pune la dispoziţie în centrele pentru arşi.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Vorbim de Belgia - cel puțin 8, din care 3 foarte grav și 5 intermediar, adica neventilați, vorbim de Olanda, care a anunțat 4 de terapie intensivă ventilați și 3 mai puțin grav”.
Thomas Baekelandt, ambasadorul Belgiei în România: „Există o echipă de medici, experți din Belgia, care a venit la București și care analizează posibilităţile de a transporta victime de la incendiul de vinerea trecută pentru a fi tratate în Belgia, în spitale speciale”.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii: „Nicio țară din Europa nu are o astfel de capacitate pentru un numar așa de mare de pacienți, deodată, că vorbim de pacienți care au rezultat odată”.
Primii voluntari care au ajuns în România după tragedie au fost chirurgi şi antestezişti din Franţa şi Israel. Urmează să vină şi alţii, inclusiv din Turcia. Medicii din Israel au adus şi grefe de piele şi au preluat deja doi răniţi în stare gravă, care vor fi trataţi într-un spital din Ierusalim.
Raed Arafat, secretar de stat în MAI: „Selecția pacientilor pe baza listelor preferăm să fie făcută de colegii care vin din spitalele respective. Spitalele respective să accepte pacientul și să spună dacă pot să îl preia. Doi - pacientul să fie transportabil și să suporte transportul, este un risc acest lucru”.
Transportul pacienţilor va fi asigurat de autorităţile române, care au la dispoziţie două avioane Spartan ale Ministerului Apărării şi două avioane ale SMURD. Costurile vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate.