Spioni interesați de secretele României

Data publicării:
spionaj

Unul dintre cele mai grave cazuri de spionaj de după revoluţie a fost descoperit în 2009. Floricel Achim, subofiţer în cadrul unei unităţi militare din Bucureşti, i-a vândut informaţii militare clasificate fostului ataşat militar al Bulgariei la Bucureşti, Zikolov Marinov. Datele, vitale pentru securitatea naţională a României, au ajuns în mâinile serviciilor secrete din Ucraina. Floricel Achim a fost oprit în trafic şi percheziţionat.

- Carte de vizită în limba bulgară, da?

- Acolo am bani.

- Ce sumă de bani aveţi aici?

- 1200 de euro.

- Aici îi ţineţi? Vi i-a dat cineva, pentru erau legaţi cu scoci...

- Nu. Sunt pentru... Am o rată în euro şi i-a cumpărat soţia.

Procurorii spun că Floricel Achim a vândut hărţile unor unităţi militare importante. A reuşit să obţină documentele clasificate chiar din calculatorul şefului său. La percheziţii, spionul avea asupra sa o geantă plină cu acte secrete.

- Şi acesta?

- Un stick de memorie.

- Memory stick, da?

- De doi.

- Secrete, cu regim special, cum sunt?

- Sunt şi cu secret de serviciu.

- Şi cu astea ce făceaţi?

- Teoretic, ar fi bine dacă am trece pe Antiaeriană să le lăsăm. Eu veneam de aici de la batalion.

După un proces care a durat un an şi jumătate, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamant pe Floricel Achim şi Zikolov Marinov la câte 12 ani şi şase luni de închisoare pentru spionaj. Cumplexul caz se predă astăzi la facultăţile de specialitate”, relatează Cristian Popa, reporter Digi24.

Un alt caz controversat a fost cel al consultanţilor financiari străini Stamen Stancev şi Benyatov Don. Cei doi ar fi obţinut, cu ajutorul fostului ministru al economiei Codrut Sereş şi al fostului ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, informaţii secrete despre privatizarea mai multor companii strategice printre care şi Romaero Băneasa, Avioane Craiova şi Poşta Română.

„Procesul lui Stamen Stancev şi Benyatov Don a început în aprilie 2007 şi s-a încheiat opt ani mai târziu, în ianuarie 2015. Cei doi au fost acuzaţi de spionaj dar şi de iniţierea unui grup infracţional organizat. Pentru faptele lor au fost condamnaţi la închisoare cu executare. Benyatov Don a primit patru ani şi sase luni, iar Stamen Stancev cinci ani şi două luni de închisoare”, adaugă Cristian Popa, reporter Digi24

În acelaşi dosar, au ajuns după gratii şi cei doi foşti miniştri.

Cele două cazuri de spionaj i-au făcut pe ofiţerii de informaţii să publice un ghid de protecţie pentru funcţionarii care lucrează cu informaţii sensibile. Spargerea căsuţelor de email e un indiciu. La fel şi interesul brusc, din partea unui necunoscut, pentru natura serviciului, veniturile, familia sau prietenii celui ce gestionează astfel de informaţii sensibile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri