Special la Digi24. Poveștile caselor boierești din București

Data publicării:
11112012 20case-33013

Pentru că în fiecare zi aflăm despre foarte multe case superbe dinBucureşti care sunt fie în paragină, fie dărâmate, noi am căutat şi excepţii, care nu sunt puţine. Insule de normalitate, salvate şi locuite. Nişte spaţii autentice, păstrate ca atare şi restaurate, pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare. Digi 24 va arată câteva dintrecasele boierești din Capitală, locuite astăzi chiar de urmașii celor care le-au construit. E vorba de familii istorice care au dat României personalități de primă mărime.

Primul reportaj din această serie este cel despre Casa Lecca. Dumitru Lecca este urmaş al unei vechi familii boierești moldovene, nepot de militar. Acesta a trecut prin temnițele comuniste încă înainte de majorat, pentru crima de a avea rădăcini sociale nesănătoase, dar el își spune povestea calm și detașat.

O casă care a rămas semeață în ciuda nenumăratelor încercări la care a fost supusă. Aşa poate fi descrisă cea în care locuieşte academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, urmaș al Basarabilor și al Cantacuzinilor. A fost ridicată în vremuri în care virtuțile cele mai înalte erau eleganța și învățătura. De un secol, familia Bălăceanu-Stolnici își apără aici identitatea și moștenirea.

Casa Erbiceanu din Capitală pare dovada vie a faptului că onestitatea şi voinţa de neclintit a oamenilor pot schimba destinul unei familii. Dinastie de intelectuali care a dat, de-a lungul vremii, academicieni, ingineri şi muzicieni, familia Erbiceanu a simţit din plin gustul amar al persecuţiilor din timpul regimului comunist. Dar înscenările, închisoarea şi pierderea obiectelor de familie nu au reuşit să îi îngenuncheze pe proprietari.

Familia Callimachi a dat Principatelor Române patru domnitori şi un mitropolit, care veghează acum, din ceruri, asupra familiei şi a casei. Le-au lăsat moştenire urmașilor amintiri şi relicve, cât să umple o casă. Casa i-a fost încredinţată cu limbă de moarte lui Dimitrie Callimachi de bunica sa.

O casă ca o călătorie în timp, în lumea strălucitoare a saloanelor și a ceaiurilor, unde conversația inteligentă era regină, iar lipsa de maniere, de eleganță și de educație erau păcate aspru taxate.Reședința Paleologu păstrează amintirea mai multor generații de oameni politici, diplomați și cărturari care au marcat istoria țării noastre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce pensie primești dacă ai muncit 15 ani. Suma oficială în 2025 pentru stagiul minim de cotizare
Digi FM
Tragedia tinereții lui Val Kilmer: și-a pierdut fratele mai mic, care s-a înecat în piscină: "Nu am revenit...
Pro FM
Starea de sănătate a lui Julio Iglesias, tot mai fragilă: „De la brâu în jos, are 500 de ani”. Afecțiunea...
Film Now
John Cena a avut cancer de piele de două ori. "Îndrăgostit de soare", nu și-a protejat pielea în tinerețe...
Adevarul
Lista neagră a lui Trump. „Țările care joacă murdar”, pedepsite de președintele SUA
Newsweek
Șmecheria prin care România păstrează pensiile speciale de 20.000 lei, deși UE a cerut să le tăiem
Digi FM
O elevă de 15 ani a leșinat în timpul orei de biologie, la un liceu din Botoșani. Ce au descoperit medicii
Digi World
De ce este laptele alb? Răspunsul surprinzător pe care nu îl știai și explicația științifică pe înțelesul...
Digi Animal World
Un produs popular pentru câini ar putea declanșa „sindromul vârcolacului”. Ce simptome prezintă patrupedele...
Film Now
Rosamund Pike, „terifiată” când a filmat scena intimă cu Pierce Brosnan în „Die Another Day”. Avea 22 de ani
UTV
Delia, atacată de câini în parc. Artista s-a urcat într-un copac: „M-am zgâriat, m-am făcut praf...”