Special la Digi24. Poveștile caselor boierești din București

Data publicării:
11112012 20case-33013

Pentru că în fiecare zi aflăm despre foarte multe case superbe dinBucureşti care sunt fie în paragină, fie dărâmate, noi am căutat şi excepţii, care nu sunt puţine. Insule de normalitate, salvate şi locuite. Nişte spaţii autentice, păstrate ca atare şi restaurate, pentru a putea fi transmise generaţiilor viitoare. Digi 24 va arată câteva dintrecasele boierești din Capitală, locuite astăzi chiar de urmașii celor care le-au construit. E vorba de familii istorice care au dat României personalități de primă mărime.

Primul reportaj din această serie este cel despre Casa Lecca. Dumitru Lecca este urmaş al unei vechi familii boierești moldovene, nepot de militar. Acesta a trecut prin temnițele comuniste încă înainte de majorat, pentru crima de a avea rădăcini sociale nesănătoase, dar el își spune povestea calm și detașat.

O casă care a rămas semeață în ciuda nenumăratelor încercări la care a fost supusă. Aşa poate fi descrisă cea în care locuieşte academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, urmaș al Basarabilor și al Cantacuzinilor. A fost ridicată în vremuri în care virtuțile cele mai înalte erau eleganța și învățătura. De un secol, familia Bălăceanu-Stolnici își apără aici identitatea și moștenirea.

Casa Erbiceanu din Capitală pare dovada vie a faptului că onestitatea şi voinţa de neclintit a oamenilor pot schimba destinul unei familii. Dinastie de intelectuali care a dat, de-a lungul vremii, academicieni, ingineri şi muzicieni, familia Erbiceanu a simţit din plin gustul amar al persecuţiilor din timpul regimului comunist. Dar înscenările, închisoarea şi pierderea obiectelor de familie nu au reuşit să îi îngenuncheze pe proprietari.

Familia Callimachi a dat Principatelor Române patru domnitori şi un mitropolit, care veghează acum, din ceruri, asupra familiei şi a casei. Le-au lăsat moştenire urmașilor amintiri şi relicve, cât să umple o casă. Casa i-a fost încredinţată cu limbă de moarte lui Dimitrie Callimachi de bunica sa.

O casă ca o călătorie în timp, în lumea strălucitoare a saloanelor și a ceaiurilor, unde conversația inteligentă era regină, iar lipsa de maniere, de eleganță și de educație erau păcate aspru taxate.Reședința Paleologu păstrează amintirea mai multor generații de oameni politici, diplomați și cărturari care au marcat istoria țării noastre.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...