Previziunile hidrologilor s-au adeverit încă de dimineaţă în zona Calafatului.
Dunărea a inundat drumul județean 553 pe o porțiune de aproximativ 30 de metri. În acest moment se circulă pe aici, însă autoritățile vor fi nevoite să închidă această porțiune de drum în cazul în care debitul Dunării va crește.
„La un moment dat, dacă va mai crește 60-70 de centimetri față de cota care este acum, la momentul ăsta cred ca e la 680 - dacă va mai crește, avem posbilitatea să intre in grădinile oamenilor”, spune Mircea Guță, primarul municipiului Calafat.
În satul Cozia din judeţul Mehedinți, oamenii speră să nu se repete situaţia de acum opt ani, când casele le-au fost luate de apă. Dunărea este acum la distanţă de numai 500 de metri de sat.
Autoritățile locale susțin însă că deocamdată nu există motiv de îngrijorare.
„Nu este niciun fel de problemă. După cum ați putut vedea, la noi a devenit familiară revărsarea Dunării. În jurul localității Cozia a fost creat în 2006 un mal de protecție care sub nicio formă nu mai poate fi distrus”, spune Ion Neamțu, primarul comunei Pristol.
Cele mai grave inundații în această zonă au avut loc în comuna Rast. În urmă cu opt ani, digul a fost spart de viitură, iar șuvoaiele au făcut prăpăd.
Hidrologii estimează că vârful viiturii va fi la jumătatea săptămânii viitoare.
Între timp, în Serbia și Bosnia Herțegovina inundațiile continuă să facă victime: cel puțin 20 de persoane și-au pierdut viața. Un ciclon a adus ploi torenţiale şi furtuni care au provocat viituri pe aproape toate râurile. Peste 15.000 de oameni au fost evacuaţi din casele lor. Pericol de inundaţii este acum şi în Austria, aflată sub cod roşu de ploi, dar şi în Cehia, unde este avertizare cod portocaliu.