Primăria Capitalei nu are banii necesari pentru a se ocupa de reconstituirea clădirilor de patrimoniu ale Bucureştiului. Primarul general Sorin Oprescu a explicat că atât fosta guvernare, cât şi Uniunea Europeană, au considerat că recondiţionarea monumentelor istorice nu reprezintă o prioritate.
Strict despre Concordia, „clădirea e dată în urmă cu 12 ani, e retrocedată. O persoană particulară, un italian, a cumpărat drepturile procesuale”, a explicat în emisiunea Kilometrul 0 primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. „E pus prin decizia primarului de atunci, în 2001, în posesia ei - domnul Băsescu.
Doi ani l-am căutat pe proprietar. Mi l-a găsit ambasada şi se apucă să o renoveze. I-am explicat că doresc, dacă se poate, să îmi lase liberă acea parte, acolo unde s-au purtat discuţiile istorice pentru ca cine doreşte să o vadă, să o vadă în deplinătatea ei fizică.”
Din aceeaşi emisiune:
Sorin Oprescu, test de sinceritate: „Nu mi-e frică de DNA”
Sorin Oprescu, despre demolarea Cathedral Plaza: „Calitatea mea de primar general este să respect legea”
„USL-ul n-are faţă de ananghie”. Sorin Oprescu nu se gândeşte să candideze la preşedinţie
Sorin Oprescu despre Bucureşti: „Chiar dacă îi deranjez pe unii, Dâmboviţa e curată, străzile sunt curate”
Întrebat dacă are posibilitatea de a cumpăra edificiul, primarul spune că nu are bani. „Mie mi-au luat în ultimii trei ani toţi banii de locuinţe sociale şi de cumpărat de clădiri patrimoniale. În 2009 am avut bani, mi i-a tăiat Consiliul (General al Municipiului). Am avut bani pentru trei-patru clădiri. Nu rezolvam problema, dar începeam. Acolo unde am putut să o fac, casa lui Anton Pann, celelalte case care am mai putut, am făcut-o. Şi nu numai asta. Dar e insignifiant faţă de posibilităţile pe care le-aş fi avut... De şase ani stă Curtea Veche respinsă de toţi miticii. (...)
În orice caz, clădirea Concordia va fi refăcută, şi nu distrusă.”
Unirea Principatelor, principalul pretext
Multe dintre clădirile vechi ale Bucureştilor, un oraş cu puţine monumente, sunt neîngrijite şi cad pradă speculaţiilor imobiliare. Săptămâna aceasta, un număr important de istorici, profesori şi arhitecţi - Neagu Djuvara, Stelian Tănase, Şerban Sturza, Andrei Pippidi, Liviu Antonesei, Gabriel Bassarabescu, George Banu, Zoe Petre, Gabriela Adameşteanu, Liviu Tofan, Marian Chirvasă, Mihai Ciucă, Cristian Citre, Florin Stoica, Andi Alexandru - i-au adresat primarului Sorin Oprescu un apel pentru salvarea clădirii Concordia.
Aici, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie 1859, boierii munteni au hotărât să îl aleagă domn pe Alexandru Ioan Cuza, acord ce a dus la Unirea Principatelor. Este singura clădire legată de această zi istorică care se mai păstrează în Bucureşti.
Ce spune legea
Art. 9. - (1) Monumentele istorice sunt protejate indiferent de regimul lor de proprietate sau de starea lor de conservare.
(2) Protejarea monumentelor istorice este parte componentă a strategiilor de dezvoltare durabilă economico-socială, turistică, urbanistică şi de amenajare a teritoriului, la nivel naţional şi local.
(3) Exproprierea pentru cauză de utilitate publică a monumentelor istorice şi a zonelor de protecţie a acestora sau instituirea unor servituţi poate fi iniţiată şi aplicată numai cu avizul Ministerului Culturii şi Cultelor.
(4) Aplicarea de servituţi care au drept consecinţă desfiinţarea, distrugerea parţială sau degradarea monumentelor istorice şi a zonelor lor de protecţie este interzisă.