În mijlocul Defileului Jiului, unde nici măcar nu există reţea de electricitate se află mănăstirea Lainici. De mai bine de 40 de ani, mănăstirea a avut curent electric de la o gară. Însă, din cauza improvizaţiilor, mănăstirea rămâne des fără lumină, chiar şi câte o săptămână.
„Noi am avut de când știu eu să asigurăm iluminatul din incintă și aveam aceeași chestiune, aceleași probleme cu furnizorul de energie electrică, nefiind un lucru consacrat, CFR-ul nu este furnizor de energie electrică”, a spus primarul din Bumbești, Constantin Bobaru.
Părintele Ioachim, stareţul mănăstirii Lainici, s-a străduit mai bine de opt ani să obţină bani de la Guvern sau fonduri europene. Imposibil, însă, pentru că problema nu e acoperită de niciun fel de fonduri de stat sau UE. În situaţia asta, s-au apucat de construcţia microhidrocentralei, încă din 2009.
„Sunt foarte multe cheltuieli cu energia electrică mai ales, energia calorică, pe lemne, foarte mult consumă mănăstirea Lainici. Miliarde pe an. Chiar astăzi nu avem energie de la linia ferată, de la CFR, ci suntem în grupul nostru electrogen pe motorină”, a spus starețul mănăstirii Lainici.
În aceste zile microhidrocentrala este în probe. Urmează să fie luate avizele de la Apele Române, pentru a a fi pusă în funcțiune
„Centrala este folosită doar pentru scop propriu al manastirii Lainici, ea nu este racordată la sistemul energetic național, asigură doar necesarul de energie pentru mănăstirea Lainici”, a precizat comisarul șef al Gărzii de Mediu Ion Sanda.
Microhidrocentrala foloseste apa unui afluent al Jiului. Este singura contruită recent, pentru că celelalte 10 microhidrocentrale din județ au o vechime de mai bine de 25 de ani. În plus, nicio altă mănăstire nu are o astfel de sursă de energie.