Sindicaliştii din penitenciare spun că vor continua protestele până când ministrul Justiţiei va demisiona sau până când veniturile lor vor crește „ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare”. De cealaltă parte, ministrul Justiţiei spune că nu poate rezolva problema măririlor salariale şi susţine că problema lipsei de personal se va rezova.
„Nu a fost nicio rezolvare, negocierile au fost un eşec”, a spus Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Florin Şchiopu, după discuțiile care au durat aproximativ 40 de minute.
„Nu s-a îmtâmplat nimic, doar poartă o corespondenţă, şi noi nu ştim dacă se va concretiza. Ne-a mai dat un termen, jumătatea lunii octombrie, şi cam atât. Deci îi cerem, în continuare, demisia ministerului Justiţiei. Vom protesta până când ori va pleca ministrul, ori vom primi banii ca în celelalte instituţi din sistemul de apărare”, a adăugat el.
Pe de altă parte, ministrul Raluca Prună a spus că nu poate lua o decizie în numele Guvernului.
„Trebuie discutat pe aplicabilitatea ordonanţei 20 şi avem de clarificat niște lucruri cu Ministerul Muncii. Am o corespondentă cu Ministerul muncii, noi suntem o administraţie. Nu pot în întâlniri cu dl Șchiopu să promit nimic în numele Guvernului României până nu discut cu colegii mei. V-am invitat aici nu ca să vă rog să opriţi protestele. Vreți să faceți protest, e dreptul dvs.”, a spus ministrul.
„Îmi pare rău pentru nivelul discuțiilor. Discuțiile care sunt cu argumente la persoană, despre cum mă îmbrac”, a adăugat Raluca Prună.
Protestatarii pichetează azi cinci penitenciare, urmând ca în zilele următoare să facă acelaşi lucru şi în alte centre de detenţie din ţară. La protest iau parte aproximativ 11.000 de sindicalişti.
Raluca Prună a mers la Gherla pentru a participa la inaugurarea unui centru terapeutic ultramodern pentru femeile private de libertate.
Revendicările angajaților din penitenciare vizează „îmbunătățirea condițiilor de muncă, angajarea unui număr suficient de personal, eliminarea inechităților salariale și demiterea ministrului Justiției pentru incapacitate profesională”, conform unui comunicat al președintelui Sindicatului Omnia Administrația Națională a Penitenciarelor.
„Personalul din penitenciare lucrează în aceleași condiții pe care ministrul Justiției le deplânge în ceea ce-i privește pe deținuți. Cu toate acestea nu există un plan concret de îmbunătățire a condițiilor de lucru pentru personal, deși ANP s-a angajat la aceasta prin Acorduri Colective succesive. În prezent, se înregistrează la nivelul sistemului penitenciar un număr de 1,5 milioane ore suplimentare efectuate de către personal, foarte multe dintre acestea fiind imposibil de recuperat datorită deficitului de personal de 8.000 de angajați, estimat de către ANP prin raportare la standardele de personal oficiale”, scrie în materialul sindicaliștilor din sistemul penitenciar, citat de Agerpres.
Sindicaliştii spun că ministrul Justiției refuză aplicarea OUG 20/2016 în sensul eliminării inechităților salariale și pentru personalul din sistemul penitenciar, deși actul normativ include această categorie alături de ceilalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și siguranța națională.
„Sindicatele din penitenciare vor acționa în judecată Guvernul pentru recuperarea acestor sume de bani datorate”, se precizează în material.