În urmă cu 100 de ani, la Sinagoga Neologă Sion veneau evrei din tot Bihorul. De atunci, trecerea timpului şi-a pus amprenta pe clădire: fundaţia este şubrezită, iar la balcon nu se mai poate urca, pentru că tavanul a căzut. La fiecare ploaie, toată apa se scurge în clădire. Ultima slujbă a avut loc aici în 1995, după decesul ultimului oficiant de cult neolog.
De curând, Primăria Oradea şi Comunitatea Evreiască din Debreţin au obţinut o finanţare europeană de aproape două milioane de euro, bani cu ajutorul cărora clădirea va fi ca nouă.
„În urma implementării proiectului acolo o să fie dezvoltat un centru multifuncţional, centru de expoziţii, spaţiu în care se pot organiza concerte. Şi va fi dezvoltat şi un mic punct de informare turistică”, a declarat pentru Digi24 Ioan Maghiar, consilierul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă Din Primăria Oradea. „E foarte important să fie restaurate toate imobilele vechi, asta înseamnă Oradea, frumuseţea Oradei”, adaugă acesta.
O altă sinagogă ortodoxă din Oradea, în care funcţionează un depozit de fructe, va intra în renovare anul viitor. Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a donat 130.000 de dolari pentru refacerea clădirii lăsate în paragină, care se va transforma într-un Muzeu de Istorie al evreilor din Oradea.