O simulare de intervenție în caz de cutremur a fost declanșată de Departamentul pentru Situații de Urgență în această dimineață, la ora 8.04.
ACTUALIZARE 13.12: Conform simulării, bilanţul seismului cu magnitudine peste 7 este următorul:
- 1.500 răniți, 250 decedați
- 590 sinistrați
- Bloc de locuințe 10 etaje prăbuşit
- Alte 18 imobile case prăbuşite
- Spitalul Pantelimon afectat
- Avariere de căi rutiere și transport gaz metan.
ACTUALIZARE 10.37: DSU dă detalii, pe Facebook, despre exercițiul „Seism 2016”. Efectivele ISU din județele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre București și Iași.
Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI.
În acest moment este în desfășurare faza de evaluare a pagubelor.
De asemenea, a fost alertat Statul Major General al Ministerului Apărării Naționale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
Exercițiul “Seism 2016” se desfășoară sub coordonarea DSU și are ca scop verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență, timpul necesar mobilizării unor capabilități suplimentare, modul de implementare a procedurilor de coordonare adoptate în acest an, precum și identificarea și remedierea eventualelor deficiențe.
____________________________________________
Este simulată o intervenție fără precedent în cazul unui cutremur cu magnitudine de peste 7. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, într-o conferință de presă comună cu șeful DSU, Raed Arafat.
„La ora 8.04, în această dimineață, am declașat la nivel național un exercițiu care simulează un cutremur cu magnitudine de peste 7 pe scara Richter, un cutremur cu impact la București și Iași. Momentul declanșării a fost știut, până astăzi, doar de trei persoane: domnul președinte Iohannis, domnul prim-ministru și cu mine”, a spus ministrul Dragoș Tudorache.
Potrivit ministrului de Interne, obiectivul acestui exercițiu este de a testa conceptul de intervenție definit după tragedia de la Colectiv.
„În al doilea rând, verificăm timpii de răspuns, timpii de reacție și capacitatea de mobilizare a structurilor din toată țara. Pentru un cutremur de o asemenea magnitudine, se intervine cu forțe în toată țara”, a mai spus Dragoș Tudorache.
„Au fost alertate IGSU și toate inspectoratele pentru situații de urgență. În același timp, au fost alertate și toate unitățile mari, Poliție, Jandarmerie, a fost ridicat nivelul de alertă la roșu. Toată lumea vine de acasă pentru mobilizare. Comitetul municipal pentru situații de urgență a fost activat, se va întâlni în jurul orei 9.15. Aici va fi o întâlnire cu șefii de structuri, dupa care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc și ședința Comitetului național pt situații de urgență, la ora 11.00”, a precizat Raed Arafat.