Sfaturi de la politicieni pentru copii, de 1 iunie: „Încă o dată îţi spun: ca ministru, fii foarte atent în primul rând cu presa, da?”
Pentru câteva ore, copiii au fost miniştri, parlamentari şi oameni ai legii. Invitaţi de ziua lor, 1 iunie, la sediile acestor instituţii, ei s-au întâlnit cu liderii politici şi cei care dictează mersul României. Ei au mers la Guvern, Palatul Parlamentului, sediul Ministerului Afacerilor Interne, dar şi Muzeul Ţăranului Român.
La Guvern. Victor Ponta: „A fost cea mai frumoasă şedinţă de până acum. Din păcate, e doar o dată pe an”
De ziua lor, copiii au luat locul miniştrilor la masa Guvernului. A fost o zi specială la Palatul Victoria, unde de 1 iunie, executivul celor mici s-a reunit în şedinţă. Au fost îndrumaţi chiar de premierul Victor Ponta şi de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Ilinca: Vă rog să intraţi toţi în sală!
Victor Ponta: Aşa, şi spui cât mai repede!
Ilinca: Cât mai repede!
Victor Ponta: Cine nu intră, nu îl mai lăsăm!
Ilinca: Cine nu intră, nu îl mai lăsăm!
Victor Ponta: Aşa, foarte bine!
Şedinţa specială de Guvern a fost una scurtă, dar eficientă. Copiii şi-au votat vacanţă şi o petrecere de ziua lor.
„A fost cea mai frumoasă şedinţă de până acum. Din păcate, e doar o dată pe an”, a spus prim-ministrul.
Copiii au avut şi alte propuneri pentru cei care conduc Executivul în restul anului. „Să facă ce este mai bine pentru ţară, să nu ne certăm cu nici o altă ţară sau popor şi să ne avem pe toţi ca fraţii”, spune ministrul Apărării din Guvernul copiilor.
„Vreau să repar drumurile, mai ales din Popeşti Leordeni”, spune şi ministrul Transporturilor din acelaşi guvern. „Sunt foarte multe gropi şi foarte multe maşini şi-au spart cauciucurile acolo”, spune ea.
După şedinţa de Guvern, copiii s-au întâlnit cu personaje de poveste şi au participat la spectacole de dans şi teatru.
***
La Parlament. Valeriu Zgonea: „E duminică. Aşa e în politică. Duminica te duci în târguri, în pieţe, strângi mâna la electorat...”
Copiii şi adolescenţii au devenit parlamentari pentru o zi, au depus jurământul şi chiar au votat legi. În rol de politicieni au intrat elevi de la trei licee din Bucureşti. La fel ca aleşii cu experienţă, micii politicieni au avut ceva probleme cu numărarea voturilor.
Şedinţa tinerilor politicieni s-a desfăşurat după toate regulile. A fost intonat imnul, a fost depus jurământul de credinţă, iar apoi copiii au venit cu propuneri de lege. „Vrem să adoptăm, să propunem o lege cu privire la schimbarea orarului, astfel încât programul să fie mai uşor pentru noi”, spune o elevă.
Obiceiul oamenilor mari de a pierde timpul cu discuţiile a fost taxat de cei mici. „Propun ca pauza de consultări să ţină doar un minut, nu trei, pentru că deja pierdem prea mult timp”, spune un tânăr.
„De obicei, în politică, liderii grupurilor parlamentare cer ore şi eu le dau minute”, a replicat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care le-a transmis copiilor şi alte câteva secrete ale politicienilor:
Din sală: Pauzele lungi şi dese...
Răspuns, tot din sală: Cheia marilor succese...
Valeriu Zgonea: Aşa, aşa. (...) E duminică. Aşa e în politică. Duminica te duci în târguri, în pieţe, strângi mâna la electorat...
Ca şi colegii lor cu mai multă experienţă care ocupă zi de zi băncile Parlamentului, şi copiii s-au poticnit la numărarea voturilor.
Valeriu Zgonea: Mihnea, ai numărat bine?
Mihnea: A ieşit unul în plus.
Valeriu Zgonea: Au venit 147 şi au intrat 148 în sală?
Solemnitatea sălii în care se votează legile ţării le-a dat unora emoţii: „M-am speriat puţin... că poate făceam o treabă proastă”, spune un elev.
Chiar şi aşa, unii dintre copii spun că ar vrea să revină la Palatul Parlamentului. „Mi-a plăcut locul. Este foarte elegant şi mare şi frumos. (...) Dacă aş deveni parlamentar, aş vrea să îmi ajut ţara. Dacă nu, tot în acest domeniu aş vrea să îmi ajut ţara cu ceva”, spune un alt elev.
Evenimentul Parlamentul Copiilorse desfăşoară în fiecare an. Valeriu Zgonea promite că va ţine cont şi de propunerile celor mici atunci când va propune legi adevărate.
***
La MAI. Gabriel Oprea: „Încă o dată îţi spun: ca ministru, fii foarte atent în primul rând cu presa, da?”
Şi conducerea Ministerului de Interne a fost asigurată de 1 iunie, pentru câteva ore, de copii. Într-o şedinţă de urgenţă, cei mici au găsit soluţii pentru ca lupta împotriva criminalităţii să fie mai eficientă. Cei care nu au ocupat un post de conducere au învăţat cum să salveze vieţi şi ce înseamnă munca de teren pentru poliţişti şi jandarmi.
Copiii veniţi la Ministerul de Interne au avut şansa ca pentru o zi să ocupe scaunul de ministru sau fotoliile şefilor de structuri. Cei mici au intrat repede în atmosferă: „Sunt şefa poliţiei. Vreau să prind hoţi. O să adun o armată şi o să-i prind”, spune o fetiţă. „Pedeapsa teroriştilor să fie mai mare... şi a celor care comit crime”, spune un băiat.
Ministrul de Interne Gabriel Oprea a avut şi un sfat pentru înlocuitorul său. „Încă o dată îţi spun ca ministru, fii foarte atent în primul rând cu presa, da?”
Cei mici au avut ocazia să vadă cum sunt folosite maşinile de poliţie, au pornit sirenele de pe maşinile de pompieri şi au testat autospecialele jandarmeriei. Medicii de la SMURD le-au oferit şi un curs de prim ajutor.
Ziua Porţilor Deschise la MAI
Printre copii s-au strecurat şi câteva persoane trecute de prima tinereţe. Ioan Dumitrescu este colonel în rezervă şi, înainte de 1989, a lucrat în Ministerul de Interne. A venit împreună cu soţia să vadă locul din care Nicolae Ceauşescu a ţinut ultimul discurs.
„Atunci nu aveam acces în aceste săli ale Comitetului Executiv: intram pe la scara B, unde e Ministerul Muncii, şi pe la scara D, unde e Ministerul Sănătăţii. Nu intram pe aici: doar pe timpul Revoluţiei am intrat pe poarta principală, pentru că restul erau blocate”, îşi aminteşte Ioan Dumitrescu.
De Ziua Copilului, peste 2000 de persoane au vizitat Ministerul de Interne.
***
După politică, şi răsplată. Târgul Poveştilor la MŢR
Târgul cu poveşti s-a deschis la Muzeul Ţăranului Român, unde copiii au făcut o călătorie fantastică în lumea basmelor. Cei mici au învăţat să picteze pe ceramică, să gătească, au făcut baloane de săpun, au colorat, au creat personaje de poveste din lut şi au ascultat poveşti citite de actori.
La Târgul Poveştilor, personajele de basm i-au însoţit tot timpul. Cu sclipici şi culori pe faţă, copiii au intrat cel mai bine în pielea personajelor. Ioana a devenit o prinţesă, dar i s-a făcut şi foame, aşa că a intrat în bucătăria bunicii şi a învăţat să gătească. A frământat aluatul temeinic, l-a lăsat la dospit, iar apoi l-a întins pentru a face delicioase plăcinte cu urdă, ceapă verde şi mărar. La final, s-a declarat mulţumită.
După prânz, cei mici au putut asculta poveşti citite de actori.
- Etichete:
- copii
- guvern
- parlament
- muzeul taranului roman
- victor ponta
- valeriu zgonea
- palatul parlamentului
- ziua portilor deschise
- gabriel oprea
- 1 iunie
- ziua copilului
- palatul victoria
- ministerul afacerilor interne
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News