Moş Nicolae a vizitat toţi copiii care l-au aşteptat cuminţi cu ghetuţele bine lustruite, într-o seară magică, plină de emoţii şi bucurii. Moşul a fost bogat, semn că cei mici au fost cuminţi anul acesta.
David Vişan are 6 ani şi jumătate şi este în clasa pregătitoare. De câteva zile se tot gândeşte la darurile pe care o să i le aducă Moş Nicolae. Ştie că a fost copil cuminte, aşa că nu se teme că va găsi o nuieluşă în ghetuţe. După ce pregăteşte totul ca la carte, David se lasă cu greu convins să meargă la culcare. Dar dimineaţa a venit cu zâmbete pentru că, după un drum lung şi anevoios, Moşul a venit cu desaga plină.
Copiii speră acum ca şi Moş Crăciun să fie cel puţin la fel de darnic ca Moş Nicolae.
Cine este Sfântul Nicolae
Sfântul Nicolae s-a născut în jurul anului 280, în oraşul Patara, provincia Lichia, din Asia Mică, într-o familie de oameni înstăriţi şi credincioşi. Părinţii i-au dat numele Nicolae, care înseamnă “biruitor de popor”.
Încă din copilărie, Nicolae s-a remarcat prin faptele sale bune, iar un unchi, care era episcop, i-a îndemnat pe părinţii săi "să-l lase să slujească la Dumnezeu”, ceea ce s-a şi întâmplat.
Rămas orfan de mic, Sfântul Nicolae a împărţit toată averea sa săracilor fără să păstreze nimic pentru el.
În anul 325, la primul sinod ţinut în Niceea, unde s-a numărat printre participanţi, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. De-a lungul vieţii sale, Sfântul Ierarh Nicolae a înfăptuit nu mai puţin de 21 de miracole.
Sfântul Ierarh Nicolae a murit în data de 6 decembrie, anul 345, la Myra, în Turcia de astăzi. Moaştele sale se află la o biserică din Bari, Italia, care îi poartă numele.
Tradiţii şi obiceiuri de Sfântul Nicolae
Legenda Sfântului Ierarh Nicolae s-a răspândit în toată lumea. În Europa, încă din secolul al XII-lea, ziua de 6 decembrie a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile, când sunt oferite mici cadouri copiilor, iar fetele sărace ajunse la vârsta măritişului primesc zestre.
În România, tradiţia spune că Sfântul Nicolae, care mai este numit şi Moş Nicolae, este un protector al copiilor, cărora le oferă pe 6 decembrie cadouri. El le aduce copiilor cuminţi, care şi-au lustruit ghetuţele, mici daruri, cum sunt dulciurile şi fructele, iar copiilor care de-a lungul anului nu au fost cuminţi le aduce câte o nuia.
Tot tradiţia populară spune că în ziua de Sfântul Nicolae începe şi iarna. Iar atunci când acesta îşi scutură barba lui albă va ninge.
Sfântul Ierarh Nicolae este unul dintre cei mai cinstiţi sfinţi din România, sute de biserici şi mănăstiri purtându-i hramul.
Peste 800.000 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 6 decembrie
Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, peste 800.000 de români îşi sărbătoresc astăzi onomastica.
Numele Sfântului Nicolae il poartă 804.728 de români, din care 515.453 sunt bărbaţi şi 289.275 sunt femei.
Cei mai mulţi bărbaţi se numesc Nicolae (330.484), Niculai sau Neculai (63.129), Nicuşor (44.498) şi Niculae (31.878).
Dintre femei, cele mai răspândite nume sunt Nicoleta (202.277), Niculina sau Nicolina (55.716), Niculiţa (8.930) şi Nicole sau Nikole (3.522).