Seria neagră a atacurilor armate din 2012 a consemnat câteva premiere în România

Data publicării:
05012013 20atacuri-42114

În 2012, victimele atacurilor armate au fost, deopotrivă, oameni simpli aflaţi în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit, interlopi şi oameni ai legii.

Martie, 2012. Capitala e zguduită de un caz rar de atac armat. Un fost polițist intră cu o armă de 9 milimetri într-un cartier select al Bucureștiului. Două femei, printre care și soția atacatorului, mor pe loc. Alte șase persoane ajung la spital.

Pentru anchetatori, a fost un caz ușor de rezolvat. Autorul, Gheorghe Vlădan, polițist, a fost ridicat chiar de la locul incidentului.

Pe toată durata anchetei penale, barbatul a susținut că nu-și amintește nimic din momentul în care a intrat cu arma în coafor. Anchetatorii au stabilit că mobilul a fost răzbunarea. Gheorghe Vlădan era nemulțumit că soția voia să divorţeze de el. „E ca şi cum m-aş fi dus pe un stadion să trag cu pistolul în spectatori... ", aspus Gheorghe Vlădan, în fața procurorilor. Acum, fostul agent de poliție așteaptă o sentință, iar victimele, despăgubirile. Au cerut aproape două milioane de euro.

Atac cu Kalașnikov

Ce a urmat după atactul de la Perla, opt luni mai tarziu, a înmărmurit o țară întreagă. La26 noiembrie, aproape de centrul Bucureștiului, s-a tras în rafale asupra unui tânăr de 26 de ani.Aproape 30 de gloanțe au fost găsite în parcarea unui bloc din cartierul Vitan. Șapte au străpuns corpul victimei. A avut zile, susțin medicii care l-au văzut împușcat în piept și în cap. Despre atacatori, însă, polițiștii și procurorii nu scot o vorbă.

A fost vorba despre un Kalașnikov, armă semiautomată, folosită în războaie, si un pistol cu amortizor, întâlnit în filmele cu asasini. De aici a venit și prima ipoteză de lucru: un omor la comandă. Lipsește, însă, mobilul atacului. De ce a fost ales acel tânăr?

La audieri, el a susținut că nu i-a recunoscut pe agresori și că nu înțelege de ce i s-a întâmplat asta tocmai lui, un om pașnic.

Nu a putut ajuta nici la întocmirea portretului-robot al unuia dintre agresori. A fost realizat cu informații din declarațiile martorilor. Pentru a rezolva acest caz, s-au facut sute de audieri. Încă se mai așteptă expertize ADN și informații din bazele de date străine. Surse oficiale spun că atacatorii sunt, cel mai probabil, de peste hotare. E un caz greu de rezolvat, pentru că variantele de lucru sunt multe: asasini plătiţi pentru o lichidare, ţintă greşită sau o reglare de conturi pe un motiv încă necunoscut.

Victimă a atacurilor armate, în 2012, a fost și un polițist. Un agent de la secția 11, din București, era în misiune când cel pe care îl urmărea a scos pistolul. Interlopul Bebe Carabină l-a împușcat pe polițist în zona capului. Șansa lui a fost că arma nu era una letală.

Confruntări între clanuri

Focuri de armă s-au auzit, ziua în amiaza mare, în plină stradă, și la marginea Capitalei. La 7 noiembrie, o stradă de la intrarea în orașul Popesti-Leordeni arăta a loc de război.

Zeci de cartușe au fost trase, iar un om a fost împuşcat aproape de zona inimii. Cercetările au arătat că autorii răfuielii erau membrii clanurilor Sportivilor şi Cămătarilor. Victima, însă, a refuzat să facă plângere. Pentru anchetatori a fost un motiv în plus să creadă că a fost împuşcată, din greşeală, de membrii clanului din care făcea parte. Liderii grupării au fost ridicaţi noaptea, din trafic, şi duşi la audieri, însă procurorii nu au reţinut nicio persoană. Dosarul a fost preluat de DIICOT, dar nici acum, după aproape două luni, nu s-a luat nicio măsură.

Luarea de ostatici din Drumul Taberei

Pentru prima oară în ultimii 23 de ani, anul acesta, polițiștii s-au confruntat cu o luare de ostatici.La sfârșitul lunii octombrie, un bărbat înarmat cu un topor a intrat într-un oficiu poștal din cartierul Drumul Taberei, ținând ostatici mai mulți oameni. O echipă Digi24 a reușit să-i atraga atenția, în timp ce polițiștii au năvălit in sediu și au eliberat ostaticii.

Ancheta a arătat că tânărul de 34 de ani a avut și un complice. Și-a pregatit atacul motivând că și-a dorit să atragă atenția asupra revendicarilor sale, precum Unirea Basarabiei cu România. Este arestat preventiv acum și riscă până la 15 ani de închisoare.

În toamna lui 2012, un alt atac a avut loc, din nou, în centrul Capitalei. La o casă de schimb valutar, de pe Calea Moșilor, casiera a fost bătută crunt. Analiza camerelor de supraveghere a arătat ca la jaf au participat cel puțin doi autori. Sunt încă de negăsit.

Seria atacurilor din 2012 curprinde și o situație nouă în traficul din România. Pentru prima oară, victima conflictelor a fost un vatman. Barbatul a fost înjunghiat în braț de un șofer nervos. După atac, agresorul a fugit, însă s-a predat câteva ore mai târziu. Acum riscă până la șapte de ani de închisoare.

Adrian Baciu, expert în securitate: „S-a tras ca la nuntă”

Expertul în securitate Adrian Baciu a comentat în studioul Digi24 bilanțul atacurilor armate din România în 2012. În opinia sa, cel mai complex este cel din Vitan, în care s-a folosit un pistol-mitralieră și un pistol cu amortizor. „Din punctul meu de vedere, acolo s-a tras la cal nuntă, nu cred că a fost un atac executat de profesioniști”, a spus specialistul.

El este de părere că aceste cazuri de violență extremă sunt determinate de lipsa de autoritate din partea reprezentanților statului, dar și din partea cetățenilor, care nu au niciun respect față de poliție. El a atras atenția și asupra schimbărilor pe criterii politice din Poliție. „Dacă și șefii de arme sunt schimbați pe criterii mai mult sau mai puțin profesionale, din șase în șase luni, ce pretenții poți să ai de la acel comandant?”, se întreabă Adrian Baciu.

Urmăriți comentariile expertului în materialul video alăturat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Amazon s-a dus la Ilie Bolojan și a cerut trei lucruri banal de complicate pentru România de 35 de ani...
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Pro FM
Sylvia Sîrbu, viața la ani buni după trupa ASIA și divorțul de Andrei Ștefănescu. Cu ce se ocupă: Am 3...
Film Now
Salma Hayek a publicat poze din anii '90, în care apare fără haine, și a stârnit reacții cu nemiluita. 1,3...
Adevarul
Ucraina riscă să intre pe nisipuri mișcătoare. Ce semnificație au mesajele contradictorii ale administrației...
Newsweek
Cu ce bani ieși la pensie în funcție de salariul pe care îl ai? Pensionarii pierd mii de lei
Digi FM
"Doamne, ce scârbos!" Cadoul neobișnuit pe care Selena Gomez l-a primit de la logodnicul ei i-a dezgustat pe...
Digi World
Cum s-a schimbat corpul unui bărbat care a mâncat câte 30 de ouă pe zi timp de o lună. Rezultatele...
Digi Animal World
Momentul emoționant în care un câine află că stăpâna sa este însărcinată. Imaginile inedite fac furori pe Tik...
Film Now
Cum arată viața lui Richard Gere de când s-a mutat în Spania. Soția lui a făcut publice imagini rare pe...
UTV
Reacția lui Alexandru Ciucu după dezvăluirile Alinei Sorescu despre mariajul lor. „Nu înțeleg de ce trebuie...