Electronicele importate ilegal bruiază semnalul la telefon. Sunt aduse din ţările asiatice, din SUA şi Canada
Aparatele folosite pentru supravegherea copiilor, telefoanele fixe wireless şi dronele sunt doar câteva dintre cele care ne pot lăsa fără semnal la telefon. Echipamentele importate din afara ţărilor europene folosesc frecvenţe care pe teritoriul României sunt destinate serviciilor de telefonie mobilă aşa că ele blochează semnalul operatorilor. În ultimul an, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii a identificat 59 de cazuri.
Laptopurile şi telefoanele fixe importate din ţările asiatice, jucăriile cu telecomandă din Statele Unite sau telecomenzile radio pot influenţa semnalul de telefonie mobilă 3G şi pe cel de internet pe o distanţă de jumătate de kilometru. Astfel, convorbile se întrerup, iar clienţii operatorilor de telefonie nu mai pot folosi reţeaua.
Practic, deşi echipamentele sunt cumpărate legal, ele funcţionează pe aceeaşi frecvenţă folosită de companiile telecom aşa că semnalul operatorilor este distorsionat.
Cristin Popa, director executiv ANCOM: „Orice persoană care deţine un echipament care utilizează o frecvenţă radio trebuie să verifice dacă are un marcaj. Denotă faptul că este conform standardelor europene şi poate fi folosit oriunde în Europa”.
Anul trecut, Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii a identificat 150 de telefoane fixe wireless care nu au marcaj al Comisiei Europene.
Inspectorii primesc reclamaţii de la clienţi şi de la companiile de telecomunicaţii şi merg să verifice echipamentele. De la distanţa de 100 de metri poate fi folosit un dispozitiv pentru identificarea semnalului. Aparatele cu probleme rămân în custodia ANCOM, instituţie care poate da şi amenzi pentru folosirea unor dispozitive care nu pot fi comercializate în Europa. Sancţiunile sunt cuprinse între 5.000 de lei şi 100.000 de lei, pentru utilizatori şi de cel mult 60.000 de lei pentru firmele care vând astfel de echipamente.