Sistemul inteligent de monitorizare a traficului din Bucureşti, care a costat zeci de milioane de euro, e la pământ, la propriu. Aproape jumătate din senzorii montaţi în asfalt, nu funcţionează şi doar un sfert din semafoarele din Capitală, sunt conectate la centrul de control. Pentru asta plăteşte municipalitatea aproape 100.000 de euro pe lună, iar primarul general anunţă noi investiţii, în acest sistem.
Din cele 434 de intersecţii din Bucureşti, doar 176 sunt conectate la sistemul de management al traficului. În 56 dintre ele, însă, semafoarele inteligente nu mai funcţionează.
Cristian Bălan, director UTI: „Acelea care nu funcţionează şi care nu sunt conectate la Centrul de Control, datorită lucrărilor edilitare, care au afectat fibra optică şi care au afectat conexiunile între centru şi intersecţii.”
În plus, aproape jumătate din senzorii montaţi în asfalt, care trimit semnalul către semafoarele inteligente, sunt defecţi.
Cristian Stroe, consilier în Departamentul de Control al primarului general: „Sunt la momentul acesta 1103 bucle la nivel de Bucureşti, dintre care ieri nefuncţionale erau 450. Foarte mult. Extraordinar de mult”.
Nici în Centrul de Comandă lucrurile nu stau mai bine.
Directorul UTI susţine că echipamentele tehnice şi softul de funcţionare sunt depăşite. În plus, din vară nu mai există un contract de mentenanţă între primărie şi firmă, iar reparaţiile se fac doar punctual.
Alin Vieru, directorul Administraţiei Străzilor Bucureşti: „Ni s-au dat nişte rapoarte cu deficienţele constatate, dar nu avem o persoană specializată care să şi verifice acele raportate de la UTI”.
Primăria Capitalei plăteşte lunar aproape 100.000 de euro pentru funcţionarea sistemului care a fost montat în 2009, cu 20 de milioane de euro. Acum, primarul general anunţă noi investiţii.
Gabriela Firea, primarul general al Capitalei: „Vrem să avem un contract pe baza căruia cu adevărat traficul să se fluidizeze, chiar şi dacă plătim mai mult.”
Sistemul de control inteligent al traficului funcţionează din 2011. De atunci, Primăria Capitalei a semnat două contracte cu UTI, în valoare totală de aproape 80 de milioane de lei.